Anumite substante din vinul rosu determina celulele din peretii arterelor sangvine sa produca monoxid de azot, un gaz vasodilatator
Consumul moderat de vin rosu reduce riscul de declansare a maladiilor cardiovasculare, potrivit numeroaselor studii realizate in ultimii ani. Cercetatorii francezi de la Institutul National de Cercetari Medicale „Sante”, din cadrul Universitatii din Angers, prezinta prima explicatie stiintifica a mecanismului molecular al acestei protectii oferite de anumite substante, denumite polifenoli, din vin. Astfel, oamenii de stiinta au descifrat mecanismul molecular prin care polifenolii din vinul rosu determina celulele din peretii arterelor sangvine sa produca monoxid de azot, un gaz vasodilatator.
Aceasta descoperire ofera explicatia stiintifica a faptului ca in sud-vestul Frantei se inregistreaza anual mai putine cazuri de deces provocate de infarct, desi alimentatia oamenilor este bogata in grasimi saturate provenind din alimente precum unt, smantana, branza, mezeluri si pulpe de rata.
Mecanismul descifrat recent are legatura cu unul dintre receptorii hormonului estrogen din celulele peretilor vasculari, subtipul alfa, la care se ataseaza moleculele de polifenoli.
Sub efectul estrogenului, femeile prezinta un risc cardiac mult mai scazut inainte de menopauza, iar efectele benefice ale estrogenului se produc prin intermediul acestei forme de receptor. Medicii francezi au facut studii pe soareci, pornind de la ipoteza ca un anumit tip de polifenol – delfinidina – care activeaza receptorul, este suficient pentru a declansa producerea monoxidului de azot in celulele endoteliale si sa scada astfel presiunea arteriala.
Intr-adevar, polifenolii din vinul rosu au determinat scaderea tensiunii arteriale in cazul soarecilor cu receptori ERalpha, dar nu au generat nicio „relaxare vasculara” la soarecii care nu prezentau acesti receptori. Aceasta descoperire reprezinta dovada faptului ca binefacerile polifenolilor asupra supletii arterelor necesita prezenta acestui receptor de estrogen.
Pentru a-si dubla argumentatia, cercetatorii francezi au demonstrat faptul ca un anumit medicament anticancer, inhibitor al acestui receptor, blocheaza producerea monoxidului de azot de catre celulele vasculare, impiedicand astfel arterele sa se dilate.
Vinul rosu stimuleaza hormonii sexuali
Un alt studiu al cercetatorilor italieni de la Universitatea din Florenta arata ca vinul rosu creste apetitul sexual in cazul femeilor. La aceasta cercetare au participat 800 de subiecti cu varsta cuprinsa intre 18 si 50 de ani, jumatate femei, jumatate barbati. Oamenii de stiinta i-au rugat pe participanti sa completeze un chestionar in care sa precizeze la ce recurg pentru a mari apetitul sexual. Astfel, peste 53 la suta dintre femei au raspuns ca un pahar sau doua de vin rosu le creste dorinta de a intretine raporturi intime cu partenerul. De cealalta parte, barbatii au raspuns ca rareori apeleaza la vreun truc pentru a-si mari apetitul sexual. In plus, vinul rosu contine substante care au calitati similare celor ale hormonilor sexuali si are efecte afrodisiace.
Nutritionistii spun ca o femeie ar trebui sa bea in jur de 200 – 250 de mililitri pe zi, iar pentru un barbat doza recomandata este de 300 de mililitri. In plus, specialistii spun ca doar vinul rosu sec ofera organismului mai multe beneficii, deoarece este mai bogat in minerale si antioxidanti decat celelalte tipuri de vin. In acelasi timp, din punct de vedere caloric, vinul sec are cantitatea cea mai mica de zahar, comparativ cu celelalte tipuri de vin.
Sursa: Gandul