Cercetatorii timisoreni vor stabili tendintele europene in domeniul fotovoltaic

Cercetatorii timisoreni vor stabili tendintele europene in domeniul fotovoltaic

Proiectul de milioane de euro al Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Electrochimie si Materie Condensata Timisoara, specializat in domeniul energiilor alternative fotovoltaice, avanseaza spre finalizare. Tendintele europene in domeniu vor fi stabilite in orasul de pe Bega, intr-o noua cladire ce va fi ridicata anul viitor. Valoarea proiectului: aproape 37 de milioane de euro.
Desi denumirea noului proiect pare una pompoasa, finalitatea cercetarii realizate aici va fi cat se poate de practica. Este vorba de realizarea la Timisoara, pe str. Dr. Aurel Paunescu Podeanu, nr. 144, a unui „Laborator de energii regenerabile – fotovoltaic”, nou nout. Initiativa va fi co-finantata prin Fondul European de Dezvoltare Regionala prin Programul Operational Sectorial „Cresterea Competitivitatii Economice”.
Valoarea totala a proiectului este de 36.922.000,00 lei, din care asistenta financiara nerambursabila este de 30.000.000,00 lei, compusa din valoarea de 26.529.000,00 lei, asigurata de Uniunea Europeana (din Fondul European de Dezvoltare Regionala) si din valoarea de 3.471.000,00 lei, provenind de la bugetul national. Proiectul se implementeaza in Timisoara pe o durata de 36 luni.
Cercetatorii romani, dar si straini, vor avea la dispozitie un nou laborator ce va fi dotat cu aparatura specifica de ultima generatie, in valoare de 20.511.000,00 lei, care va face posibila conceperea, dezvoltarea, testarea si studierea celulelor fotovoltaice si a sistemelor fotovoltaice/hibride prin participarea la proiecte de cercetare de anvergura, alaturi de alti parteneri nationali si internationali, pe tematici de mare actualitate si cu posibilitate de aplicare inovativa in industria de profil. Rezultatele cercetarii nu vor reprezenta doar cateva foi de dosar, ci vor avea aplicabilitate practica. Este destul de posibil ca aceste rezultate sa fie chiar aducatoare de venit pentru institutul timisorean, prin comercializarea patentelor obtinute.
Important este ca dupa un an de eforturi s-a reusit eliberarea terenului pe care se va ridica noul laborator. Iar misiunea nu a fost una usoara, vechea constructie, una extrem de bine „dotata” la capitolul rezistenta fiind mai greu de pus la pamant.
In urma indepartarii cladirii industriale nefunctionale in locul careia se va construi cladirea laboratorului a fost posibila radierea acesteia din evidentele cadastrale si amenajarea terenului in vederea demararii constructiei. In etapa urmatoare va fi construit noul sediu al laboratorului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *