Cercul de Dendrologie al Palatului Copiilor, lectii de biologie in natura

Cercul de Dendrologie al Palatului Copiilor, lectii de biologie in natura
Cercul de Dendrologie al Palatului Copiilor, lectii de biologie in natura

Cercul de Dendrologie – Silvicultura din cadrul Palatului Copiilor functioneaza la Gradina Botanica de la Bididia si este condus de profesorul de biologie Calota Violeta. Sunt inscrisi 86 de copii, cei mai multi elevi ai liceelor „Ion Creanga”, Seminarul Teologic, „Henri Coanda”, „Brad Segal” si Colegiul Agricol „Nicolae Cornateanu”, Colegiul Eco­nomic „Delta Dunarii”, precum si ai Scolii „IL Caragiale”.

Dendrologia, studiul arborilor

Cele mai multe activitati pe care le desfa­soara copiii in cadrul Cercului de Dendro­logie se refera la studiul plantelor sau al arborilor pe care elevii invata sa ii identifice si, in anumite perioade, elevii invata sa planteze sau sa altoiasca arbusti.

„Sunt activitati care s-au perimat acum pentru ca oamenii s-au indepartat de mediul rural si vor cat mai mult beton si plastic si mai putina verdeata. Copiii care vin la acest cerc sunt majoritatea din mediul rural, 80%, si mai putini din municipiul Tulcea, insa toti vor sa invete lucruri noi, fie vor sa expuna ceea ce stiu. Pe langa activitati de plantare sau de altoire, elevii invata sa taie trandafirii si se pare ca elevii sunt foarte interesati de astfel de lucruri. Unii poate nu le stiu, iar cei care stiu deja le fac cu mare placere”, spune profesorul Violeta Calota.

elevi cerc de dendrologie 300×225 Cercul de Dendrologie al Palatului Copiilor, lectii de biologie in natura Gradina Botanica si Padurea Babadag, o scoala pentru elevi

Cea mai mare parte a activitatilor din cadrul Cercului de Dendrologie – Silvicultura se desfasoara la Gradina Botanica sau chiar in Padurea Bididia, iar pe perioada iernii, in sera amenajata in aceeasi locatie.

„Gradina Botanica se extinde si catre Padurea Bididia si atunci elevii sunt curiosi sa vada ce este in padure, sa mearga acolo si constata ca sunt lucruri destul de interesante de invatat despre padure, despre mediul natural. Exista si o parte stiintifica, iar copiii invata sa deosebeasca plantele si isi completeaza astfel informatiile pe care le primesc la orele de biologie de la scoala. Avem in Gradina Botanica multe plante endemice, multe plante specifice Dobrogei iar ei invata sa le identifice. De asemenea, avem un sector de plante medicinale, iar acolo afla si utilitatea acestor plante, incep sa deosebeasca plantele ornamentale care exista in gradina, si este vorba de plante cu care ei se intalnesc frecvent in parcuri, in gra­dini. Ei vor sa cunoasca aceste plante desi in prima faza, cei mai multi elevi par dez­interesati. Problema este ca nici parintii si nici profesorii nu ii directioneaza catre noi si sunt putini profesori interesati de latura aceasta. Am constatat ca mai interesati sunt profesorii de alte discipline decat cei de biologie si nu stiu de ce. Probabil ca cei de biologie au o saturatie legata de acest do­meniu”, a explicat profesorul Violeta Calota.

In urma cu doi ani, Palatul Copiilor Tulcea a desfasurat printr-un parteneriat incheiat cu o firma privata, actiuni de reabilitare a serei de la Gradina Botanica.

„Sera a fost reabilitata de o echipa de profesionisti, insa copiii au schimbat pa­man­tul si au plantat tot ce este acum in sera iar aceasta activitate le-a placut foarte mult. In sera ei invata sa intretina plantele de apartament, plantele ornamentale si pot spune ca sunt destul de curiosi. Multi dintre ei la inceput nu stiau nici lucrurile simple, banale, pe care ar trebui sa le stie oricine, dar acesti copii traiesc la bloc si nu au vazut cum se planteaza o floare, mai ales ca unii nici nu au sau nu au avut bunici la tara. Din pacate, noi ne lovim si de mentalitatea parintilor care cred ca cei mici nici nu au nevoie sa stie astfel de lucruri. Dar copiii sunt in general curiosi si foarte receptivi la tot ce este nou si interesant, insa parintii sunt cei cu care trebuie sa ne luptam si sa le schimbam optica. Multi parinti nu vor sa-i lase si cred ca noi ii punem pe copii sa munceasca sau spun ca sediul Cercului este cam departe de oras. De fapt, ei nici nu muncesc, ci doar invata anumite lucruri. Alti parinti, cei din mediul rural, spun ca nu vor ca ai lor copii sa se intoarca la tara. Mai mult decat atat, parintii care isi trimit copilul la un cerc al Palatului Copiilor vor ca acestia sa devina vedete, si de aceea ii trimit la cercuri de dans sau sa cante pe scena, de aceea cercurile artistice de la Palat au foarte mare cautare. Noi, in schimb, ducem o munca de convingere a copiilor sau parintilor pentru ca cei mai multi nu vin pur si simplu dintr-o dorinta a lor”, a mai povestit profesorul de biologie.

gradina botanica 300×225 Cercul de Dendrologie al Palatului Copiilor, lectii de biologie in natura Ore de biologie in natura

Elevii care insa aleg sa frecventeze Cercul de Dendrologie al Palatului Copiilor isi completeaza informatiile din manualele de biologie cu actiuni practice si astfel invata de placere.

„La acest cerc ei vad cum arata plantele pe care le invata la orele de biologie de la scoala si invata sa lucreze cu aceste plante si de aceea mi-as dori o colaborare mai buna cu colegii mei. Din pacate, acum orele de biologie s-au redus foarte mult si aceasta activitate in mediul natural de asemenea nu mai intereseaza asa mult copii. De fapt, prin acest cerc vreau sa aduc copiii inapoi in mediul natural si sa-i scot din fata calcu­lato­rului, a televizorului, a jocurilor si a telefo­nului mobil. Am constatat ca elevii de azi nici macar coniferele nu le recunosc, iar in Gra­dina Botanica avem un sector de conifere si ii invat sa faca diferenta intre brad si pin. Foarte putini copii recunosc plantele uzuale pe care le folosim in mod obisnuit. De ase­menea, activitatea noastra se desfasoara afara si acesta este un avantaj foarte mare, iar dezavantjul este ca acum copiii sunt foarte comozi si multora le este greu sa ajunga pana la Bididia. Am avut insa grupe care veneau sau plecau pe jos, indiferent de vreme”.

Viitori studenti la Biologie sau Farmacie

Cei mai multi elevi care sunt inscrisi la Cercul de Dendrologie al Palatului Copiilor vor sa urmeze facultati la care vor studia Biologia, asa cum sunt cele de Biologie, Silvicultura, Agronomie, Ecologie sau Farmacie.

„Majoritatea se indreapta catre astfel de profiluri in care sa existe si biologie. Doar elevii liceelor teoretice mai fac biologie pana in clasa a XII-a, iar ceilalti doar pana in clasa a X-a. Ei aleg sa vina la acest cerc pentru ca este mult mai eficient sa invete in natura si sa vada aici plantele pentru ca astfel le invata mult mai usor. De exemplu, in perioada aceasta ei invata sa recunoasca plantele dupa muguri si nu este simplu, dar daca exersezi si iti formezi ochiul pentru asa ceva, ajungi sa identifici plantele numai dupa muguri, iar pe perioada iernii au mers in sera”, a mai spus profesorul Violeta Calota.

Primavara, actiuni de plantare de arbori

In perioada imediat urmatoare, elevii Cercului de Dendrologie vor desfasura actiuni de impadurire in zonele invecinate municipiului Tulcea, un proiect ce se desfa­soara de mai multi ani.

„Activitatile noastre incep din luna martie – aprilie si in aceasta perioada ne asteptam sa vina foarte multi copii, asa cum s-a intamplat si in anii trecuti. Proiectul nostru se numeste „Parapetii verzi”, este un proiect de impadurire si reimpadurire a zonei limitrofe de sud-est a orasului Tulcea si pana acum am desfasurat-o fara finantare, iar anul acesta incercam sa obtinem niste fonduri pentru ca am constatat ca elevii vor foarte mult sa se implice. Am constatat ca de la un an la altul sunt din ce in ce mai multi elevi care vor sa planteze puieti, chiar si acum s-au inscris pentru activitatea de plantare din primavara. Vin cateva sute de copii care vor sa ne ajute”, a mai spus profesorul Violeta Calota.

Pe perioada verii, elevii Cercului de Den­drologie participa la o serie de competitii sau activitati care respecta calendarul ecologic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *