Autoritatile moldovene declara razboi consumului excesiv de energie electrica

0
556
Guvernul resuscitează proiecte energetice în moarte clinică
Autoritatile moldovene declara razboi consumului excesiv de energie electrica
Autoritatile moldovene declara razboi consumului excesiv de energie electrica

Producatorii si importatorii de produse de uz casnic vor fi obligati sa plaseze o eticheta cu informatii referitoare la consumul de energie a produsului.

Un proiect de lege in acest sens a fost aprobat, astazi, de catre Parlament.

„Scopul acestui proiect este ca moldovenii sa ia o decizie corecta atunci cand procura electrocasnice. Produsele cu consum scazut de energie vor reduce factura pentru energia electrica. Totodata, vor fi reduse emisiile de CO2”, a declarat viceministrul Economiei, Tudor Copaci.

Timp de sase luni, autoritatile urmeaza sa aprobe un regulament care va stipula ce informatii vor fi incluse pe aceste etichete. Cheltuielile de producere a etichetelor vor fi suportate de producatori.

Consumatorilor casnici din Moldova le revine peste 45 la suta din consumul energetic al tarii. In Uniunea Europeana, acest indicator este de 25 la suta.

Conform datelor statistice, 83 la suta din gospodariile din Moldova dispun de frigidere, peste 11 la suta dispun de cuptoare cu microunde, peste 18 la suta folosesc computere, circa 30 la suta utilizeaza masinile automate de spalat.

In ultimii cinci ani, tariful la energia electrica a crescut de la 84 de bani pana la 172 bani pentru un kWh pentru consumatorii RED Nord si RED Nord-Vest si de la 94 pana la 172 de bani/kWh pentru consumatorii Gas Natural Fenosa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.