Cerinte de proiectare ecologica a aparatelor electrice si in Republica Moldova

Acţiune de colectare a deşeurilor electrice şi electronice în Crasna, Bâlteni şi Novaci, judetul Gorj
Cerinte de proiectare ecologica a aparatelor electrice si in Republica Moldova
Cerinte de proiectare ecologica a aparatelor electrice si in Republica Moldova

Pornind de la necesitatea asigurarii consumului cat mai eficient de energie electrica, in afara de sensibilizarea consumatorilor prin etichetarea produselor, Ministerul Economiei, a propus introducerea criteriilor de performanta energetica a aparatelor electrice. Proiectul Legii privind cerintele in materie de proiectare ecologica aplicabile produselor cu impact energetic, inaintat de Ministerul Economiei a fost aprobat la sedinta Executivului din 26 martie curent.

Potrivit documentului, produsele reglementate de prezenta Lege, introduse pe piata va contine marcajul „CE”, ceea ce inseamna ca este econom si are un impact redus asupra mediului. In rezultat, se asteapta o reducere a consumului energetic la intreprinderi si consumatorii finali.

De asemenea, in scopul implementarii actului legislativ s-a propus ca Agentia pentru Protectia Consumatorilor sa verifice conformitatea produselor, sa solicite comerciantului sa furnizeze toate informatiile necesare, sa efectueze verificari de conformitate a produselor.

Astfel, dupa plasarea pe piata a produsului, producatorul sau reprezentantul sau trebuie sa pastreze toate documentele privind evaluarea conformitatii efectuate pentru a facilita inspectia institutiilor de supravhegere pentru un interval de zece ani de la data la care a fost fabricat produsul.

Desi in tara noastra nu sunt multi producatori de aparataj cu impact energetic, totusi numarul acestora este in crestere, in special a celor mici si mijlocii. In acest sens, Ministerul Economiei a propus ca statul sa acorde suport informational si metodologic intreprinderilor mici si mijlocii, astfel ca acestea la proiectarea produselor sa respecte criteriile de mediu si a celor de eficienta energetica.

De asemeena, legea obliga producatorii sa ofere consumatorilor informatii despre utilitatea energetica si ecologica a produsului, precum si despre avantajele proiectarii ecologice. In acest sens, Agentia pentru Eficienta Energetica, in parteneriat cu Ministerul Mediului va oferi suportul necesar.

Mentionam ca, proiectul Legii privind cerintele in materie de proiectare ecologica creaza cadrul necesar aplicarii Directivei 2009/125/CE a Parlamentului European si a Consiliului din 21 octombrie 2009 de instituire a unui cadru pentru stabilirea cerintelor in materie de proiectare ecologica aplicabile produselor cu impact energetic”, publicata in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene L 285/10 din 31 octombrie 2009, potrivit Serviciului de Informare si Comunicare cu Mass-media
al Ministerului Economiei al RM.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *