La fiecare 28 de secunde, in Alpi creste lemn cat pentru a construi o casa

La fiecare 28 de secunde, in Alpi creste lemn cat pentru a construi o casa
La fiecare 28 de secunde, in Alpi creste lemn cat pentru a construi o casa

La fiecare 28 de secunde, in Alpi creste in mod natural o cantitate de lemn necesara pentru a construi o casa. Asa a reietit din conferinta organizata in Senatul italian de Miscarea 5 Stele, pe baza unor date prezentate de Raoul Romano, cercetator INEA (Institutul National de Agricultura si Economie) asupra padurilor, gestionarii durabile, economiei si apararii teritoriului, precum si dezvoltarii lantului eco-industrial.

Principalele puncte ale binomului padure – lemn acopera in prezent aspecte legate de functiile indeplinite de paduri: de la serviciile aduse in societate la beneficiile asupra schimbarilor climatice (absorbtia emisiilor de la aproximativ 16,2 milioane de tone de CO2 pe an), de la productivitate la protectia infrastructurii.

Conform www.afacerilemn.ro, reimpadurirea naturala in Italia a crescut cu 25% in ultimii 20 ani (100% in ultimul secol). Industria lemnului are acum mai mult de 70.000 de companii si aproximativ 50.000 de angajati. Peste 80% din resursele forestiere se afla in zone rurale, cu probleme de dezvoltare. Peste 70% din municipalitatile italiene sunt de mici dimensiuni si ocupa mai mult de jumatate din teritoriul tarii (54%), cu doar 17% populatie rezidenta.

“Programul nostru – explica senatorul italian John Girotto – include in primul rand, eficienta energetica, care se traduce prin economisirea energiei, si acesta este motivul pentru care eco bonusul de 65% ar trebui sa fie stabilizat si prelungit pana in 2020. Apoi, incurajarea productiei de energie termica din surse regenerabile, in special biomasa virgina, in fabrici mici, pentru consumul propriu, cu un control strict al lemnului …”.

“Cu privire la problemele de mediu si dezvoltare, se poate si trebuie sa se lucreze impreuna”, spune presedintele Comisiei italiene pentru mediu, Ermete Realacci. “Sectorul lemnului este, de asemenea, o oportunitate pentru autoritatile din teritoriu, care risca sa plateasca mai mult in viitor. Atentie la riscul alunecarilor de teren si consolidarea si intretinerea padurilor”, a continuat Realacci. In cele din urma, acesta a amintit ca Italia, in ciuda faptului ca este un mare importator de lemn, este intarziata cu doi ani in ceea ce priveste transpunerea unei directive pentru prevenirea comercializarii ilegale a lemnului.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,220FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente