Deputatul Remus Cernea, lider al Partidului Verzilor, a reactionat la aflarea vestii ca proiectul minier de la Rosia Montana va fi inclus in Planul national de investitii. Acesta spune ca, impreuna cu colegii sai si societatea civila, va declansa proteste si alte actiuni impotriva exploatarii.
Intr-o declaratie pentru ziare.com, Cernea, ales parlamentar pe listele USL, acuza Uniunea ca se comporta exact ca PDL.
„Oamenii vor fi dispusi sa faca absolut orice pentru a proteja Vama Veche, pentru a proteja Costinestiul, de exploatarea gazelor de sist, pentru a proteja Rosia Montana. Vom avea, la nivel simbolic, «razboaiele generatiei noastre». Credeti-ma, oamenii care apara o cauza din constiinta sunt de neinvins (…). De aproape 15 ani, multi politicieni la nivelul institutiilor din Romania au facut lobby pentru proiectul de la Rosia Montana, au luptat sa-l impinga inainte, sa forteze demararea lui, si nu au reusit, pentru ca s-au lovit de oameni de constiinta care au spus un «Nu» foarte bine argumentat, foarte coerent, bazat pe principii, valori, norme, legi.
Primele proteste ecologiste vor avea loc miercuri, in fata Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului.
[…] deja am anuntat ca miercuri vom face un protest in fata Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului, care a anuntat ca va acorda un aviz pentru explorarea gazelor de sist in judetul Vaslui. Asadar, uneori va fi vorba de proteste, alteori de luari de pozitie in Parlament, de proiecte de lege, de declaratii publice, e o gama larga de actiuni pe care le putem face (…)”.
De asemenea, Cernea a reamintit ca a depus recent un proiect de lege pentru interzicerea mineritului pe baza de cianuri, care a beneficiat de semnatura a 40 de parlamentari de la toate partidele. Politicianul spera ca acest proiect sa intruneasca o majoritate in Parlament, pentru ca astfel de proiecte, precum cel de la Rosia Montana, sa nu poata fi facute in tara noastra”.
Cernea critica atat PSD-ul, cat si PNL-ul.
„Exista o rezolutie a Parlamentului European, din 2010, votata cu 90% voturi pentru interzicerea mineritului pe cianuri din Europa. E o rezolutie care, chiar daca nu forteaza statele membre sa treaca imediat la o astfel de legislatie, exprima o opinie larg majoritara impotriva cianurilor. Partidele principale din USL, PSD si PNL, fac parte din familiile politice europene ale socialistilor si liberalilor care, alaturi de verzi, s-au opus cianurilor.
Daca ele promoveaza un astfel de proiect minier se autoexclud din familiile politice din care fac parte (…)”, a conchis Cernea.