Certej = Rosia Montana. Peste 3.000 de cetateni ii cer lui Iohannis respectarea legii

Autorit??ile române î?i dovedesc incapacitatea de a sanc?iona operatorul minier Deva Gold SA
Certej = Rosia Montana. Peste 3.000 de cetateni ii cer lui Iohannis respectarea legii
Certej = Rosia Montana. Peste 3.000 de cetateni ii cer lui Iohannis respectarea legii

Mining Watch Romania a lansat petitia “Certej = Rosia Montana”, prin care i se solicita presedintelui ales Klaus Iohannis respectarea legii la Certej. Petitia a fost semnata, in mai putin de 24 ore de la lansare, de peste 3.000 de cetateni. Aici puteati semna petitia lansata de Mining Watch, ale carei solicitari le puteti citi mai jos.

Petitie adresata dlui presedinte ales Klaus Iohannis,
Certej = Rosia Montana. Cere-i lui Iohannis respectarea legii

Domnule presedinte ales Klaus Iohannis,

In ultimele saptamani ati declarat ca va pregatiti sa fiti un presedinte mediator si integrator, un liant intre stat si societate. In scurtul timp ramas la dispozitie pana la asumarea de facto a acestui rol, pozitia dvs. de presedinte al PNL va ofera ocazia sa incepeti sa puneti in practica valorile si principiile pentru care romanii v-au acordat un vot de incredere.

Doua dintre aceste principii – transparenta si responsabilitatea la nivelul autoritatilor centrale sau locale – pot fi aplicate in cazul Certej, chiar de astazi, chiar de catre membri ai partidului pe care (inca) il conduceti.

In aceasta toamna, proiectul minier cu cianuri de la Certej a intrat in linie dreapta, desi:

– Este similar celui de la Rosia Montana, iar procedura de avizare a fost marcata de nenumarate controverse, abuzuri si suspiciuni de ilegalitati comise de institutii ale statului incepand cu anul 1995.

– Autoritatile s-au comportat netransparent si vadit servil intereselor companiei miniere Deva Gold SA, de la transferul de licenta miniera, evaluarea impactului de mediu pana la emiterea autorizatiei de construirepentru organizarea de santier.
- Societatea romaneasca in ansamblul ei se opune proiectelor de minerit cu cianuri in tara noastra – vezi Scrisoarea Diasporeisau Declaratia de la Cluj.

Petru Cimpian, primar in Certeju de Sus si coleg al dvs. de partid, refuza sa respecte prevederile legale si ingradeste accesul societatii civile la documente deosebit de importante in avizarea si demararea primului proiect cu cianuri din tara noastra.

Atitudinea primarului Cimpian , de lipsa de transparenta institutionala si de musamalizare a abuzurilor, se impune a fi sanctionata politic, fiind la fel de coroziva pentru statul de drept ca si faptele de coruptie si conflictele de interese. Va solicitam asadar, domnule presedinte ales, sa actionati in acord cu valorile si pricipiile asumate in campania electorala pentru respectarea legilor in cazul Certej.

Mai multe informatii despre proiectul minier Certej gasiti aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *