Certificatele de performanta energetica ar putea deveni obligatorii, asa cum se intampla de cativa ani in tarile Uniunii Europene, si pentru obtinerea si vizarea, la trei ani, a certificatelor de clasificare, a licentelor si a brevetelor turistice, de care au nevoie operatorii din turism pentru a functiona.
In prezent, cadrul legislativ care reglementeaza clasificarea unitatilor turistice este dat de Hotararea de Guvern nr. 121/2013 si a adus multe modificari legislative fata de anii precedenti. Dintre acestea, cea mai importanta modificare este imposibilitatea proprietarilor de structuri de cazare de a-si autoclasifica unitatile, acestea urmand a fi certificate, dupa ample verificari, de catre Autoritatea Nationala pentru Turism, aflata in subordinea Ministerului Economiei si in coordonarea Ministerului delegate pentru IMM, mediului de afaceri si turism.
Printre criteriile de certificare ale ANT nu se regaseste si clasa energetica a cladirilor si asta deoarece legea 159/2013, care prevede obligativitatea certificatelor energetice pentru vanzarea, inchirierea, receptionarea si reabilitarea cladilor, este una nou implementata, din 19 iulie; din aceasta cauza, legiuitorii nu au avut timp sa ia in calcul introducerea certificatului energetic, implicit a clasei de performanta energetica, in metodologia de clasificare a unitatilor turistice.
* Impozitul pe cladirile firmelor, pana la 40%, in absenta reevaluarii
Firmele care nu isi reevalueaza cladirile in ultimii 3 ani, respectiv 5 ani anteriori anului fiscal de referinta, risca sa plateasca un impozit de 10-20%, respectiv 30-40% din valoarea de inventar, potrivit Noului Cod Fiscal, care se va aplica de la 1 ianuarie 2014.
Acelasi Cod prevede ca impozitul pe cladiri se va aplica pentru orice cladire detinuta de o persoana juridica aflata in functiune, in rezerva sau in conservare, chiar daca valoarea sa a fost recuperata integral pe calea amortizarii. Fata de anul anterior, firmele ar putea achita impozit pentru anumite tipuri de cladiri, asa-numitele constructii speciale, care pana acum erau scutite de la aceasta plata.
In cazul reevaluarii cladirilor, persoanele juridice vor plati o cota de impozitare pe cladire cuprinsa intre 0,25% si 1,50%, ce va fi hotarata de fiecare consiliu local din Romania.