CEZ preia campul eolian din Dobrogea

Compania ceha de utilitati CEZ a anuntat preluarea de la Continental Wind Partners a doua proiecte care prevad realizarea celui mai mare parc eolian terestru din Europa, cu o capacitate totala de 600 MW, in Dobrogea.
camp eolian
Costurile finale se vor ridica la 1,1 miliarde de euro. Capacitatea anuntata este aproape tripla fata de cea mai mare ferma eoliana operationala in prezent in Europa, precizeaza un comunicat al CEZ.

Lucrarile vor incepe luna viitoare. In prima etapa a constructiei se vor instala 139 de turbine cu o putere de 347,5 MW, de 100 metri inaltime si un diametru al rotorului de 99 de metri, operationale din 2009. Un an mai tarziu, parcul va fi extins cu cu 252,5 MW. In momentul in care va fi complet operational, parcul va genera circa 30% din energia regenerabila din Romania, mai arata reprezentantii CEZ.

„Proiectul are toate aprobarile necesare, inclusiv conectarea garantata la retea, iar hardware-ul necesar pentru prima etapa a constructiei a fost deja contractat in totalitate”, a declarat directorul general al CEZ, Martin Roman. Turbinele au fost produse de General Electric, iar constructia va fi gestionata de Continental Wind Parteners.

CEZ detine, pe piata din Romania, fosta filiala de distributie si furnizare a electricitatii Electrica Oltenia si este una dintre cele sapte companii implicate in realizarea reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda. De asemenea, compania ceha s-a calificat in etapa finala de selectie a investitorilor care vor construi termocentrale la Galati si Borzesti.

Sursa: Evenimentul Zilei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *