Populatia europeana este consultata cu privire la productia ecologica si etichetarea produselor ecologice

Populatia europeana este consultata cu privire la productia ecologica si etichetarea produselor ecologice 

La nivelul Uniunii Europene (UE), a fost deschisa consultarea publica privind productia ecologica si etichetarea produselor ecologice dar si pentru a cunoaste parerile consumatorilor despre organismele modificate genetic.

Pentru a participa, va rugam sa completati chestionarul online.

Acesta contine intrebari referitoare la revizuirea unor aspecte legate de agricultura ecologica. Daca aveti la dispozitie mai putin de 15 minute, puteti alege sa raspundeti doar la intrebarile obligatorii.

http://ec.europa.eu/yourvoice/ipm/forms/dispatch?form=orgagric2013&lang=ro

Agricultura si productia ecologica ocupa, din punct de vedere economic, un rol important in peisajul agricol european. Ele le pot oferi o alternativa adaptata pietii acelor producatori agricoli care doresc sa raspunda cererii tot mai mari de produse ecologice de foarte buna calitate.

In cadrul politicii agricole comune, productia ecologica beneficiaza de sprijin financiar, de politici si de o legislatie corespunzatoare. Aceasta abordare este menita sa consolideze increderea consumatorului si creeaza, totodata, conditiile necesare pentru o concurenta loiala intre producatorii ecologici din cele 27 de state membre. Normele aplicabile productiei ecologice sunt prevazute de Regulamentul nr. 834/2007 al Consiliului  si de Regulamentul nr. 889/2008 al Comisiei .

Agricultura ecologica reprezinta putin din suprafata agricola utilizata in UE (doar aproximativ 5%), insa este un sector in care cererea este mai mare ca niciodata. Se pune intrebarea daca, in conditiile actualei crize economice, consumatorii vor alege sa aiba un stil de viata durabil si sa consume in continuare produse ecologice.

Aspecte abordate in consultare

Prin aceasta consultare, Comisia Europeana doreste sa afle care ar fi cele mai bune modalitati prin care s-ar putea dezvolta agricultura ecologica.
Aspecte esentiale:

  • simplificarea cadrului legal, dar cu mentinerea standardelor la acelasi nivel
  • coexistenta culturilor modificate genetic cu agricultura ecologica
  • imbunatatirea sistemelor de control si a acordurilor comerciale pentru produsele organice
  • impactul noilor norme privind etichetarea (in special impactul utilizarii siglei europene pe toate produsele ecologice provenind din UE – acesta ofera o vizibilitate mai mare pentru produsele ecologice?)

Alte aspecte:

  • Plan de actiune – in 2004, Comisia a lansat un Plan de actiune pentru dezvoltarea agriculturii ecologice in Europa, dand un nou impuls sectorului. Aceasta consultare le ofera cetatenilor posibilitatea de a-si exprima opinia cu privire la domeniile in care ar putea fi necesar un nou plan de actiune.
  • Controale – pentru ca sectorul sa se poata dezvolta, este necesar sa se garanteze integritatea acestuia. Mai multe cazuri recente de frauda indica nevoia intaririi controalelor si a unei aplicarii mai stricte a normelor.
  • Importuri – a fost instituit un regim de import pentru reglementarea comertului international cu produse ecologice, in continua crestere. Avand in vedere evolutia rapida a pietei, este necesar sa se acopere eventualele lacune pentru a asigura buna functionare pe termen lung a comertului cu produse ecologice.

Pentru mai multe informatii, consultati Raportul Comisiei privind aplicarea actualelor norme referitoare la agricultura ecologica  .

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *