Chevron isi poate amplasa sondele de explorare a gazelor de sist in Vaslui

0
424
Discutii cu Chevron pe tema gazelor de sist la Contanta
Discutii cu Chevron pe tema gazelor de sist la Contanta
Chevron isi poate amplasa sondele de explorare a gazelor de sist in Vaslui
Chevron isi poate amplasa sondele de explorare a gazelor de sist in Vaslui

Compania petroliera Chevron a obtinut acordul de mediu pentru amplasarea sondelor de foraj de explorare a gazelor de sist in cele trei zone din judetul Vaslui, decizia fiind luata de catre Comitetul de Analiza Tehnica din cadrul Agentiei de Protectie a Mediului (APM) Vaslui, potrivit Mediafax.

Comitetul de Analiza Tehnica din cadrul Agentiei pentru Protectia Mediului (APM) Vaslui a emis acordul de mediu pentru ca societatea Chevron Romania sa amplaseze sonde de foraj de explorare in cele trei zone detinute in concesiune in judetul Vaslui.

Decizia a fost luata in urma analizei raspunsurilor date de catre compania petroliera la problemele ridicate de populatie in timpul dezbaterilor publice din urma cu o saptamana din comunele Bacesti, Pungesti si Gagesti.

„In urma parcurgerii procedurii si a analizei documentelor depuse de titularul proiectelor, s-a ajuns la concluzia ca sunt respectate cerintele legislatiei in vigoare in ceea ce priveste protectia mediului. Proiectele acordului de mediu pentru cele trei locatii unde urmeaza sa fie amplasate sonde de foraj de explorare a structurii geofizice a subsolului sunt postate pe site-ul APM Vaslui in vederea depunerii eventualelor observatii obiective”, a declarat, joi, pentru corespondentul MEDIAFAX directorul APM Vaslui, Madalina Nistor.

In baza acordurilor de mediu date de catre APM Vaslui si a altor documente solicitate la eliberarea certificatelor de urbanism, societatea Chevron Romania va putea obtine autorizatia de constructie de la Consiliul Judetean Vaslui pentru sondele de explorare pentru identificarea eventualelor zacaminte de gaze de sist.

Consiliul Judetean Vaslui a eliberat, in lunile decembrie si ianuarie, certificate de urbanism pentru cele trei zone din judetul Vaslui unde compania americana Chevron vrea sa faca prospectiuni pentru o posibila exploatare a gazelor de sist. Cu valabilitate de un an, cele trei certificate de urbanism au fost emise pentru suprafete extravilane cuprinse intre 35.000 de metri patrati si 73.400 de metri patrati de teren din zona localitatilor Paltinis (Bacesti), Popeni (Gagesti) si Silistea (Pungesti).

Dezbateri publice asupra raportului de mediu pe tema amplasarii sondelor de explorare a gazelor de sist in zone din judetul Vaslui au avut loc, la inceputul lunii iulie, la Bacesti si Pungesti, unde discutiile au fost calme, in timp ce la Gagesti unii localnici au avut obiectii, desi nu citisera documentul.

Ministrul Mediului, Rovana Plumb, declara, in 9 iulie, ca nu exista „niciun fel de risc” pentru mediu si pentru sanatatea oamenilor in cazul explorarii gazelor de sist si ca „pozitiile” exprimate de vasluieni in dezbaterile publice sunt „in procent de 99,9% legate de exploatarea gazelor de sist, nu de explorare”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.