Chevron risca sa copieze Rosia Montana. Americanii vor fora dupa gaze de sist cu o tehnologie controversata

0
402
Discutii cu Chevron pe tema gazelor de sist la Contanta
Discutii cu Chevron pe tema gazelor de sist la Contanta
Chevron risca sa copieze Rosia Montana. Americanii vor fora dupa gaze de sist cu o tehnologie controversata

Cel de-al doilea mare jucator mondial de pe piata petrolului intentioneaza sa inceapa forajul de gaze conventionale in zona Barladului si a primit pana acum inchiviintarea premierului Mihai Razvan Ungureanu si cea a ministrului dezvoltarii, Cristian Petrescu. Exploatarea gazelor de sist este foarte controversata pentru ca implica mari probleme de mediu.

Americanii l-au avut drept sustinator pe ambasadorul lor din Romania, Mark Gitenstein, si timp de doua zile au mers cu proiectul de forare a gazelor de sist la premierul Ungureanu, ministrul economiei, Lucian Bode, si azi la ministrul Petrescu. Se pare ca le-a reusit de vreme ce autoritatile s-au aratat incantate de intentii. „Ministrul Cristian Petrescu si-a afirmat sustinerea pentru acele proiecte care ajuta la dezvoltarea si crearea de locuri de munca si care respecta in acelasi timp cele mai inalte standarde de securitate si protectie a mediului”, se arata intr-un comunicat al Ministerului Dezvoltarii.

Tehnologia de exploatare a gazelor de sist este destul de controversata pentru ca presupune fragmentarea solului, poluarea apelor freatice, epurarea lor si apoi refacerea zonei afectate. In utlimul timp, mai multe organizatii de mediu au protestat la adresa Chevron. In Bulgaria, pe aceste considerente, autoritatile au retras licenta americanilor, interzicand astfel forarea gazelor de sist. In Europa , cea mai avansata tehnologioe o are Polonia, tara fara resurse de gaze naturale.

Chevron mai detine o licenta in zona de sud a Dobrogei tot pentru explorarea gazelor de sist. In vestul tarii, ungurii de la Mol si canadienii de la Sterling Resources au de asemena perimetre concesionate in acelasi scop.

ComenteazaPrint

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.