Chimicalele din alimente duc la aparitia pubertatii precoce

Principalul vinovat de aparitia pubertatii la varste din ce in ce mai fragede este bisfenolul A, care se gaseste in plastic si alte ambalaje.chimicale alimente

Spre deosebire de acum 20 de ani, fetele au inceput sa intre la pubertate cu un an mai devreme, respectiv inainte de 10 ani. La aceasta concluzie au ajuns oamenii de stiinta de la Spitalul Universitar Copenhaga, relateaza coti-dianul „The Telegraph”. Potrivit specialistilor, aceasta schimbare face ca debutul vietii sexuale sa fie la varste tot mai fragede.

De-a lungul monitorizarii, cercetatorii au observat ca pieptul incepe sa se dezvolte inca de la varsta de 9 ani si 10 luni, cu aproape un an mai devreme decat pana acum. Un studiu similar realizat in 1991 indica faptul ca varsta acestei schimbari era la 10 ani si 10 luni. Cauzele acestui feno-men nu sunt cunoscute total, dar oame-nii de stiinta considera ca instalarea pubertatii precoce este in stransa legatura cu stilul de viata nesa-natos, care implica o alimentatie bogata in chimicale. Potrivit specialistilor, fetele sunt pregatite de viata sexuala inca din cur-sul primar, ele fiind expuse mai devreme si hormonilor sexuali, precum estrogenul, ceea ce duce la cresterea riscului de cancer mamar. „Este un semn clar ca ceva ii afecteaza pe copiii nostri, indiferent daca este vorba despre junk food, chimicale din mediul inconjurator sau lipsa activitatii fizice”, a declarat Anders Juul, coordonatorul cercetarii.

Potrivit acestuia, principalul vinovat de aparitia pubertatii la varste fragede este bisfenolul A, care se gaseste in plastic si alte ambalaje, inclusiv in biberoanele pentru bebelusi. Potrivit oamenilor de stiinta, aceasta substanta a fost gasita in mostrele de urina prelevate de la fetite.

Si alimentatia contribuie la intrarea timpurie la pubertate. Potrivit specialistilor, copiii care mananca alimente cu un continut ridicat de kilocalorii, com-parativ cu generatiile trecute, multi devenind obezi. Intre obezitate si pubertatea precoce exista o stran-sa legatura, potrivit studiilor.

Sursa: Gandul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *