Cresterea ritmului de topire a ghetarilor si zapezilor din Himalaya si platoul tibetan pune in pericol viata a milioane de persoane din Asia, se arata intr-un studiu citat de Reuters.
O echipa de cercetatori din Olanda a studiat impactul schimbarilor climatice asupra a cinci rauri principale din Asia si a populatiei care locuieste aici, circa 1,4 miliarde de oameni.
Aceste rauri sunt Indus, care curge intre Tibet si Pakistan, Brahmaputra, care strabate Tibetul, India de nord-est si Bangladesh-ul, Gangenele, din India, si Yangtze si raul Galben, din China.
In studiul publicat in revista de specialitate Science se arata ca topirea ghetarilor si a zapezii din Himalaya si platoul tibetan, care actioneaza ca niste turnuri de apa, se accelereaza odata cu schimbarile climatice, insa nu se stie cu exactitate care este rata de dezghet.
Walter Immerzeel, cel care a condus studiul, a reusit sa analizeze in detaliu aceste probleme si a observat ca exista schimbari majore in Himalaya si Tibet, iar efectele incalzirii globale vor afecta rezervele de apa potabila si securitatea alimentatiei. Echipa condusa de hidrologul Immerzeel a utilizat o combinatie de modele computerizate, imagini din satelit si observatii locale ale bazinelor asiatice pentru a ajunge la aceste concluzii.
Bazinele raurilor Brahmaputra si Indus au cele mai mari sanse sa se reduca din cauza schimbarilor climatice, punand in pericol hrana a 60 milioane de persoane.
„Efectele asupra bazinelor Indus si Brahmaputra ar putea fi severe datorita numarului mare de populatie care locuieste in acele zone si a dependentei de agricultura”, se arata in studiu.
Immerzeel a declarat ca totul depinde de puterea de adaptare si ca atentia ar trebui indreptata catre agricultura: „Ar trebui sa ne gandim la soiuri de culturi care nu cer atat de multa apa sau la un management al apei diferit de cel de acum”.
Sursa: Intact News