China, invitata sa investeasca in centralele nucleare din Marea Britanie

0
501
Turcia şi Japonia au semnat acordul pentru construirea unei centrale nucleare pe coasta Mării Negre
China, invitata sa investeasca in centralele nucleare din Marea Britanie
China, invitata sa investeasca in centralele nucleare din Marea Britanie

Ministrul britanic de Finante, George Osborne, a declarat joi ca Marea Britanie va permite companiilor chineze sa achizitioneze participatii minoritare la centralele nucleare britanice, transmite AFP.

Aceasta decizie va putea permite ca urmatoarea generatie de centrale nucleare din Marea Britanie sa fie finantate (cel putin partial) de companiile chineze.

‘Desi initial participatiile chineze la proiectele de energie nucleara este posibil sa fie minoritare, in timp participatiile in viitoarele centrale nucleare ar putea fi majoritare’, a declarat George Osborne cu ocazia unei vizite la centrala nucleara de la Taishan (sudul Chinei), rezultatul unei colaborari intre grupul francez EDF si cel chinez China Nuclear Power. George Osborne a adaugat ca este vorba de ‘o noua etapa in relatia dintre Marea Britanie, cea mai veche putere nucleara civila, si China, tara cu cel mai puternic ritm de crestere a energiei nucleare’.

Potrivit unui articol publicat miercuri de Financial Times, saptamana viitoare Guvernul britanic si grupul francez EDF vor semna in mod oficial un acord privind constructia a doua reactoare nucleare de tip EPR la centrala de la Hinkley Point (sudul Angliei). Proiectul Hinckley C ar urma sa fie primul reactor nuclear construit in Marea Britanie dupa 1995. Pentru acest proiect EDF se va alia cu grupul chinez CGNPC insa firma franceza va ramane actionarul principal si de asemenea va fi responsabila pentru viitorul santier.

China are cel mai mare program de constructie de centrale nucleare din lume. In prezent, in China functioneaza 17 reactoare nucleare si alte 28 sunt in constructie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.