Ministerul Dezvoltarii Regionale si Constructiilor a elaborat proiectului Legii privind performanta energetica a cladirilor ce include implementarea actiunilor ce prevad reducerea consumului de energie in cladirile de locuit noi cu cel putin 30% comparativ cu cele care se construiesc in prezent si aproximativ de 2-3 ori comparativ cu cele vechi.
Despre avantajele implementarii legii s-a discutat in cadrul Forumului „Armonizarea cadrului legal, premisa esentiala pentru promovarea eficientei energetice a cladirilor”, organizat de MDRC in parteneriat cu proiectul international de asistenta tehnica „Moldova: Servicii de consultanta oferite Ministerului Dezvoltarii Regionale si Constructiilor al Republicii Moldova – Elaborarea Legii cu privire la performanta energetica a cladirilor” si finantat prin Fondul Sida-BERD de Cooperare Tehnica pentru Eficienta Energetica in Moldova.
Anatolie ZOLOTCOV, viceministrul Dezvoltarii Regionale si Constructiilor, a mentionat ca sectorul constructiilor reprezinta cel mai mare consumator de energie, fiind responsabil pentru 45% din consumul total de energie in economia nationala, iar o buna parte din cladirile din RM au fost construite pina in anii ’70 si, estimativ, consuma anual circa 350-400 kWh/m2, ceea ce, este de 3-5 ori mai mult decit consumul de energie in cladirile noi care se construiesc in tarile europene. De asemenea, viceministrul a specificat ca, in conformitate cu actiunile recomandate in noul proiect de Lege, factura pentru incalzire in cladirile noi s-ar putea reduce cu peste 5000 lei anual pentru un apartament mediu cu 2 camere (60 m2), sau economii de peste 200 milioane lei cumulativ pentru toate cladirile de locuit noi construite din 2012 pina in 2020.
Totodata, viceministrul a vorbit despre avantajul implementarii programelor de reabilitare termica a cladirilor de locuit si publice existente ce vor aduce investitii suplimentare in sectorul constructiilor, vor contribui la consolidarea independentei energetice a republicii, vor crea locuri de munca noi, vor contribui la imbunatatirea confortului interior din cladiri si starii tehnice a acestora, precum si la imbunatatirea aspectului arhitectural al localitatilor.
„Multumesc partenerilor de dezvoltare BERD si SIDA pentru suportul acordat RM. Cred ca, prin modificari in legislatie, trebuie sa preluam practica Letoniei si Estoniei in domeniul eficientei energetice pentru cladirile publice si a blocurilor locative. Aici am in vedere ajustarea si sustinerea Asociatiilor Locatarilor pentru a avea statut si posibilitate sa acceseze credite de la institutiile bancare pentru eficienta energetica a blocurilor locative”, a mentionat directorul Agentiei de Dezvoltare Regionala Nord, Ion BODRUG.
MDRC cu suportul BERD si Fondului Sida-BERD de Cooperare Tehnica pentru Eficienta Energetica in Moldova a elaborat un set de reglementari in domeniul eficientei energetice a cladirilor, armonizate cu directiva si standardele europene. Legea privind performanta energetica a cladirilor este elementul-cheie al acestui set de reglementari.
Problema eficientei energetice a cladirilor are si un impact social profund. Pentru multe familii, cheltuielile pentru incalzire constituie 20-50% din bugetul lor. In cladirile publice, ponderea cheltuielilor pentru energie de asemenea este enorma si, de exemplu, a atins in bugetele scolilor 38,5% in 2010 din totalul cheltuielilor curente.
Prin Legea privind performanta energetica a cladirilor se propune implementarea in RM a cerintelor minime de performanta energetica a cladirilor; certificarea performantei energetice a cladirilor in conformitate cu o metodologie unica; verificarea periodica a sistemelor de incalzire si de climatizare; promovarea cladirilor cu consum de energie aproape egal cu zero si alte instrumente.