Chitoiu despre Cuprumin Abrud: Dupa ce se va da avizul de mediu, se va relua procedura de privatizare

Chitoiu despre Cuprumin Abrud: Dupa ce se va da avizul de mediu, se va relua procedura de privatizare

Ministrul Economiei, Daniel Chitoiu, a declarat, vineri, ca ministerul pe care il conduce va relua procedura de privatizare a Cuprumin Abrud dupa ce aceasta va primi avizul de mediu, precizand ca in cazul in care nu se va gasi un investitor compania ar putea fi preluata de CJ Alba, scrie Mediafax.

Daniel Chitoiu a declarat, intr-o conferinta de presa, la Alba Iulia, ca Ministerul Economiei va relua procedura de privatizare a Cuprumin Abrud dupa ce in prealabil Ministerul Mediului va da avizul de mediu necesar.

„Pana atunci, in maxim o luna, o luna si jumatate, parcurgand etapele legale vom introduce managementul profesionist. In prezent, ce se intampla la Cuprumin Abrud, pe informatiile pe care le am si am dispus un control acolo, are loc o scurgere de bani catre clientela PDL-ista din zona si care inca se mai afla la conducerea acestei societati”, a spus Chitoiu.

Ministrul Economiei a spus ca atat in cazul societatii din Abrud, cat si in cazul exploatarii de la Rosia Montana, statul este interesat „ca aceste zone sa fie exploatate din punct de vedere economic eficient”.

„Pe noi ne intereseaza ca aceste zone sa fie exploatate din punct de vedere economic eficient si mai ales sa ducem investitii conexe exploatarilor miniere. Ce inseamna investitii conexe? Ne intereseaza sa dezvoltam si industria turistica. Ne intereseaza sa ducem industria conexa exploatarii miniere: industria prelucratoare, industria de producere de echipamente si utilaje pentru domeniul minier si de asemenea ne intereseaza ca acolo sa dezvoltam o microcomunitate de afaceri legata de exploatarile miniere. Ne intereseaza ca toata populatia din zona sa aiba locuri de munca. Sa cream noi locuri de munca si sa atragem si din alte zone limitrofe celor doua regiuni, Rosia Montana si Abrud, si de asemenea ne intereseaza, asa cum va spuneam clar, investitiile de mediu care se vor face in zona acolo si garantiile pe care investitorii le aduc pentru efectuarea acestor investitii de mediu”, a afirmat Chitoiu.

El a precizat ca in cazul in care nu se va gasi un investitor interesat pentru Cuprumin Abrud pana la sfarsitul anului, compania ar putea fi preluata de Consiliul Judetean Alba.

„In cazul in care la Cuprumin Abrud nu gasim un investitor care sa reia la sfarsitul acestui an exploatarea miniera de la Abrud, ne gandim si avem prevazut si in programul de guvernare al USL, ne gandim la preluarea acestei societati de catre Consiliul Judetean Alba astfel incat sa atragem fonduri europene pentru a dezvolta aceasta societate si pentru a o pune pe picioare si a o eficientiza”, a spus Chitoiu.

Premierul Victor Ponta declara, in mai, la emisiunea „Dupa 20 ani” de la PRO TV, ca guvernul analizeaza varanta de a transfera actiuni ale Cuprumin catre Consiliul Judetean Alba, urmand ca autoritatea locala sa atraga de la Uniunea Europeana fondurile necesare investitiilor de mediu in cadrul companiei.

Premierul declarase anterior ca Guvernul a transmis FMI ca nu va vinde Cuprumin pe baza strategiei fostului Cabinet, la un pret mic si impotriva intereselor strategice, ci pe baza unui program de parteneriat public-privat care va fi definitivat in patru luni.

Roman Copper a atacat in instanta statul roman, acuzand Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie ca „a incetat unilateral discutiile” cu firma canadiana pentru Cuprumin Abrud, desi aceasta castigase licitatia pentru preluarea societatii miniere.

Reluarea procesului de trecere in proprietate privata a Cuprumin a fost asumata in discutiile cu FMI.

Cuprumin detine exploatarea Rosia Poieni, unde sunt concentrate 60% din rezervele de cupru ale Romaniei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *