Astazi, 3 Octombrie, un grup de zece activisti din toata tara a desfasurat o actiune de protest la Guvernul Romaniei impotriva mineritului aurifer pe baza de cianuri in Romania. Activistii au inchis activitatea institutiei, legandu-se cu catuse si U-lock-uri de intrarea in incinta Guvernului, iar doi dintre ei au afisat mesajul “Cianura face legea in Guvernul Ponta”.
Prin acest protest, activistii denunta sustinerea de catre Guvernul Ponta a mineritului cu cianuri, cat si lipsa masurilor active din partea administratiei actuale in privinta proiectelor aurifere bazate pe cianuri cu impact asupra mediului, comunitatilor locale, patrimoniului cultural si economiei. De asemenea, activistii solicita luarea unor masuri legale si administrative imediate care sa previna situatii precum eliberarea recenta a acordului de mediu pentru proiectul minier cu cianuri din localitatea Certej .
Actiunea, care a durat aproximativ o ora, a demarat la orele 10.30, cand patru activisti s-au legat de poarta principala a institutiei folosind catuse, sisteme antifurt din otel (U-lock-uri) si lanturi, ceilalti activisti afisand bannere cu mesajele “Cianura face legea in Guvernul Romaniei”, “Certej fara cianura”, “Si USL iubeste cianura!” si “Romania doesn’t taste cyanide”.
La scurt timp dupa instalarea activistilor un echipaj de jandarmi a intervenit pentru indepartarea lor de la poarta institutiei, folosind instrumente de descarcerare pentru taierea sistemelor antifurt cu care protestatarii se legasera. Majoritatea activistilor au fost tarati cu forta in dubele Jandarmeriei, pentru unul dintre cei ramasi fiind necesara interventia echipei de descarcerare a Pompierilor.
In data de 05 iulie 2012, proiectul minier propus la Certej, judetul Hunedoara, de catre compania canadiana Eldorado Gold Corporation a primit acordul de mediu, creand astfel un precedent extrem de periculos pentru Romania, multiple proiecte de extragere a aurului la scara larga aflandu-se la acest moment in stadiul detinerii unei licente de concesiune in vederea exploatarii.
Ceea ce guvernele anterioare doar au discutat, Guvernul Ponta a realizat in numai doua luni de la numire, desi, la inceputul mandatului, uan dintre prioritatile Guvernului era o politica extrem de precauta in ceea ce priveste aprobarea noilor proiecte de minerit.
Solicitam Guvernului Romaniei ca, in mod direct sau prin structurile administrative subordonate, sa ia urmatoarele masuri:
1. Incetarea de indata a procedurilor de autorizare si avizare a proiectelor miniere pana la adoptarea tuturor masurilor legislative si a reglementarilor necesare care sa asigure: prevenirea oricarui impact negativ al folosirii cianurilor in industria miniera asupra sanatatii populatiei si eco-sistemelor; asumarea de catre companiile miniere a tuturor obligatiilor financiare de asigurare impotriva riscurilor de mediu; dar si pentru reabilitarea factorilor de mediu post-inchidere a activitatilor miniere de explorare si exploatare; prevenirea oricarui impact negativ al activitatilor miniere de exploatare a aurului la scara larga asupra zonelor cu potential arheologic sau care gazduiesc situri arheologice si monumente istorice de importanta locala, nationala si universala; prevenirea oricarui impact negativ al activitatilor miniere asupra integritatii si factorilor de mediu din ariile naturale protejate de interes local, national si european; prevenirea oricaror incalcari ale drepturilor cetatenilor din zonele potential afectate la proprietate si viata privata generate de desfasurarea activitatilor miniere;
2. Declasificarea informatiilor care detin in momentul de fata statutul de informatii „secret de serviciu” sau „secret de stat” privind desfasurarea activitatilor miniere de explorare si exploatare a aurului la scara larga pe teritoriul Romaniei;
3. Asigurarea cadrului legal si institutional care sa permita consultarea si participarea publicului la toate etapele luarii deciziilor privind autorizarea activitatilor de extragere a aurului la scara larga, inclusiv in cel de acordare a licentelor miniere pentru explorare si exploatare;
4. Asumarea de indata a tuturor obligatiilor statului privind ecologizarea si revitalizarea economica a localitatilor afectate de activitatile miniere de stat.
„Actiunea de azi este in sine un manifest impotriva actiunilor iresponsabile ale Guvernului Ponta. Astfel de actiuni vor continua pana cand demagogia autoritatilor legata de mineritul cu cianuri va inceta si pana cand Guvernul Ponta va lua masuri reale de protectie a comunitatilor, a mediului si altor factori afectati de proiectele miniere pe baza de cianuri. Reactiile intarziate si defazate, declaratii fara fundament neinsotite de actiuni concrete nu sunt masuri reale!” – a declarat Stefania Simion, participant la actiunea de protest de astazi.