Cimpanzeii, capabili sa isi planifice viitorul

1
378

cimpanzeu.jpgUn studiu realizat de Universitatea din Lund (Suedia), condus de Mathias Osvath releva faptul ca cimpanzeii ca si alte specii de animale au capacitatea de a anticipa evenimentele viitoare.
Cercetatorii au monitorizat mai bine de un deceniu un cimpanzeu mascul. S-a observat ca acesta aduna pietre, pe care le freca unele de altele, dandu-le forma unui disc si pe care le arunca ulterior catre vizitatorii gradinii zoologice.
„Aceste actiuni ne sugereaza ca primatele au nivel foarte ridicat de cunostinte, inclusiv capacitatea mintala de simulare a unor posibile evenimente viitoare”, a declarat Mathias Osvath. Se considera ca adunatul pietrelor este o actiune anticipativa a unui atac, pe care animalele il planifica cu mult timp inainte. Astfel Mathias Osvath considera ca cimpanzeii isi planifica cea mai mare parte a comportamentului zilnic. In sustinerea acestor afirmatii vine studiul realizat de departamentul de antropologie al Iowa State University, citat de Daily Science. Obiectul acestui studiu l-a constituit un grup de cimpanzei din Senegal care au fost observati in timp ce isi confectionau sulite pe care le utilizau mai apoi pentru a vana alte animale.
Comportamentul cimpanzeului care a facut obiectul studiului Universitatii din Lund a relevat clar capacitatea sa de a anticipa evenimentele viitoare, aceasta anticipare nefiind motivata de o nevoie imediata. Pietrele erau special slefuite pentru a ataca publicul gradinii zoologice. Oamenii de stiinta considera ca si cimpanzeii care traiesc in libertate au aceasta capacitate de anticipare care de altfel este specifica si oamenilor. Concluzia ar fi ca cimpanzeii au o lume interioara, amintiri din trecut precum si planuri pentru viitor.

Sursa informatii: Mediafax

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.