Cinci asociatii din domeniul forestier cer retragerea proiectului de modificare a Codului Silvic din dezbaterea parlamentara si refacerea actului normativ.
„Solicitam adoptarea unei Strategii Forestiere Nationale, in care sa stabilim pentru o perioada medie (10 ani) ce vrem sa facem cu padurile Romaniei; strategie in care sa avem indicate sursele de finantare, care sa fie agreata si de celelalte ministere cu care interactionam pe anumite segmente, pentru a stabili ce acte normative ne sunt necesare astfel incat sa nu mai modificam legislatia de fiecare data cand se schimba ministrul sau Guvernul”, arata asociatiile intr-o Rezolutie.
Semnatarii documentului citat sustin ca mediatizarea situatiei din sectorul silvic de catre ministrul de resort, Lucia Varga, pentru a sustine proiectul de modificare a Codului Silvic are un singur merit, respectiv acela de a fi readus in atentia publica problematica padurilor. „Alimentarea presei cu relatari privind taierile ilegale – problema reala si dureroasa a sectorului – a prezentat numai aspectul senzational, excluzand din dezbatere cauzele taierilor ilegale si problematica complexa a sectorului silvic”, se arata in documentul citat.
Potrivit sursei, „noua legislatie silvica s-a facut cu ignorarea propunerilor si expertizei organizatiilor reprezentative ale proprietarilor de paduri, ocoalelor private, Romsilva, organizatiilor sectorului de exploatare si prelucrare a lemnului, asociatiilor prestatorilor de servicii silvice, astfel ca acest proiect legislativ nu ofera solutii reale si eficiente. Textul proiectului de lege este rezultatul unor pseudo-dezbateri si propune pseudo-masuri pentru problemele grave ale sectorului forestier; rezultatul va fi contrar celui scontat: vom asista la cresterea taierilor ilegale si a evaziunii in sectorul forestier”.
Asociatiile solicita, de asemenea, retragerea proiectului de Hotarare de Guvern privind circulatia pe drumurile publice a materialului lemnos, asa cum a fost adoptat in sedinta de Guvern din 16 octombrie, diminuarea restrictiilor legislative si reducerea fiscalitatii excesive la care sunt supusi proprietarii privati de padure.
Rezolutia cere alocarea echitabila a fondurilor europene in viitorul Plan National de Dezvoltare Rurala – PNDR pentru activitatea din domeniul forestier.
Rezolutia a fost semnata de Federatia Proprietarilor de Paduri si Pasuni din Romania – Nostra Silva, Asociatia Forestierilor din Romania – ASFOR, Asociatia Administratorilor de Paduri – AAP, Asociatia Profesionala a Prestatorilor de Servicii in Silvicultura – APPSS si Forestry&Fordaq.