Cinci lucruri despre desertificare

0
315

Conform estimarilor Natiunilor Unite, aproape 1,2 miliarde de oameni sunt in pericol din cauza desertificarii, informeaza Reuters. Deserturile se extind, acoperind in prezent o treime din suprafata pamantului.

Cinci date esentiale despre desertificare:

* Distrugerile provocate de desertificare au intrat in atentia globala in 1968, cu noua ani inainte ca Natiunile Unite sa tina prima conferinta pe aceasta tema. Aproape 250.000 de oameni si milioane de animale domestice au murit in timpul unei secete severe care a durat sase ani in zona sub-Sahariana, in regiunea Sahel, lovind Mauritania, Senegal, Mali, Burkina Faso, Niger si Ciad.
* Programul pentru Mediu al Natiunilor Unite(UNEP) arata ca la nivel global rata desertificarii creste. Africa este cel mai afectat continent, cu doua treimi de pamant uscat sau desertic. Aproape o treime din pamantul Statelor Unite este afectat de desertificare, o patrime din America Latina si Caraibe si o cincime din Spania.
* Desertificarea este in primul rand o problema de dezvoltare sustenabila. Cauzele aparitiei ei sunt supra-recoltarea, practici nepotrivite de irigatii si despaduririle. Managementul saracacios al pamanturilor sunt rezultatul problemelor socio-economice pe care fermierii le au si pot fi prevenite.
* Deserturile se maresc natural dar desertificarea reprezinta un proces diferit, in care pamanturile din zonele aride, ariile semi-uscate, se degradeaza, pamantul nu mai este productiv si vegetatia se pierde din cauza activitatilor umane sau secete si inundatii prelungite.
* Fenomenul desertificarii nu este nou. Imperiile Sumerian si Babilonian se crede ca au cazut din cauza crizei agraare, cauzate de lipsa de apa si de degradarea pamantului.

Sursa: Green Report

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.