Pretul mediu al minereului de fier va cobori sub 60 de dolari tona in 2015, pe fondul cresterii productiei globale, respectiv al mentinerii cererii la un nivel slab, anticipeaza „Citigroup” Inc., modificandu-si astfel in scadere cu 23% estimarea de pret.
Analistii bancii americane sunt de parere ca pretul materiei prime va fi, in medie, de 72 de dolari tona in primele trei luni din 2015, comparativ cu 82 de dolari, cat preconizau anterior. Estimarea pentru trimestrul al doilea al anului viitor a fost redusa la 65 de dolari tona, de la 80 de dolari tona, iar pentru trimestrul al treilea – la 60 de dolari tona, de la 78 de dolari. Pentru ultimele trei luni ale anului urmator, banca asteapta un pret de 62 de dolari/tona, fata de 78 de dolari, cat era previziunea anterioara.
Pretul minereului de fier a scazut cu 44% in 2014, in conditiile in care productiile semnificative ale companiilor majore australiene „BHP Billiton” Ltd. si „Rio Tinto Group”, respectiv cea a „Vale” SA din Brazilia au creat un excedent pe piata de profil intr-un moment in care a incetinit economia Chinei – consumator important de materii prime.
„Australia & New Zealand Banking Group” Ltd. estimeaza ca surplusul de minereu de fier va creste de peste doua ori anul viitor.
La data de 10 noiembrie, pretul minereului cu un continut de fier de 62%, livrat in portul Qingdao din China, era de 75,80 dolari tona, potrivit Metal Bulletin Ltd. Cotatia materiei prime a coborat la 75,38 dolari tona in 6 noiembrie, atingand cel mai redus nivel din septembrie 2009 pana in prezent.
Actualmente, pretul minereului de fier este cu 30-40% mai scazut decat in luna mai. Prabusirea cotatiei, anul acesta, a determinat banca australiana de investitii „Macquarie Group” Ltd. sa aprecieze, intr-un raport din luna septembrie, ca piata mondiala de profil se afla in mijlocul unui proces de tranzitie fara precedent in istoria recenta a sectorului materiilor prime, care presupune cresterea ofertei si inchiderea minelor cu costuri ridicate. Tot atunci, analistii bancii americane „Goldman Sachs Group” Inc. declarau „incheierea Erei Fierului”, ca urmare a faptului ca pare sa se fi oprit cresterea cererii din ultimul deceniu, care le-a generat profituri-record producatorilor de profil.
„Citigroup” estimeaza ca exporturile mondiale de minereu de fier vor creste cu aproape 140 de milioane de tone in 2015. Din totalul global, productia „Rio Tinto” destinata livrarilor externe ar putea creste cu 54 de milioane de tone, cea a BHP – cu 15 milioane de tone, iar cantitatea extrasa de „Fortescue Metals” – cu 7 milioane de tone, potrivit bancii americane.