Ciuperca toxica din regiunea chineza Yunnan, vinovata de moartea a 400 de persoane

0
493

Provincia Yunnan este cunoscuta pentru varietatea larga de ciuperci salbatice, multe dintre ele fiind exportate la preturi exorbitante. Astfel, investigatorii s-au concentrat asupra ciupercilor, peste 90% din decese fiind inegistrate in perioada culesului acestora, in lunile iulie si august.ciuperca otravitoare

O mica ciuperca, numita de localnici „mica alba”, ar fi provocat sute de decese in sud-vestul Chinei, afirma o echipa de investigatori medicali, citati de Sky News.

Cel putin 400 de persoane au murit in conditii misterioase in ultimii 30 de ani, din cauza unui stop cardiac, un fenomen cunoscut sub numele de Sindromul mortii subite din Yunnan. Decese au avut loc in diferite sate din provincia chineza Yunnan, avand in comun faptul ca au survenit aproximativ in aceeasi perioada a anului.

Oficialii locali din domeniul sanatatii au apelat, in 2004, la ajutorul Beijingului, pentru a gasi „ucigasul”. Investigatia a fost condusa de catre o echipa de anchetatori medicali din cadrul Centrului Chinez pentru Prevenirea si Controlul Bolilor (CDC).

Provincia Yunnan este cunoscuta pentru varietatea larga de ciuperci salbatice, multe dintre ele fiind exportate la preturi exorbitante. Astfel, investigatorii s-au concentrat asupra ciupercilor, peste 90% din decese fiind inegistrate in perioada culesului acestora, in lunile iulie si august.

Abia in 2008, investigatorii au descoperit in locuintele celor decedati o ciuperca relativ necunoscuta, numita „mica alba”, care face parte din specia Trogia. „Ceea ce avem in fata noastra este o toxina care elimina persoane vulnerabile”, a declarat Robert Fountaine, un epidemiolog american care a participat la investigatii, referindu-se la ciuperca.

Aceasta ciuperca mica nu este, de obicei, vanduta pe pietele locale, tocmai din cauza marimii ei. In urma unei campanii de informare asupra pericolelor consumului acestei ciuperci, numarul deceselor a scazut semnificativ.

Sursa: Realitatea TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.