Cresterile de temperatura inregistrate in ultima perioada vor determina scaderea productiei de grau cu cel putin 10%, iar, in lipsa unor masuri urgente, este posibil sa se asiste la desertificarea partii de sud a tarii, cu efecte vizibile in urmatorii zece ani, se arata intr-un document guvernamental.
grau
Documentul este elaborat pe baza datelor primite din partea Agentiei Europene de Mediu, informeaza Mediafax. In prezent, clima globala se schimba semnificativ si intr-un ritm accelerat, in principal prin cresterea temperaturii medii globale, iar cele mai importante cresteri de temperatura vor fi inregistrate in sudul si estul continentului.
Modificarile aparute la nivelul climei si al solului vor avea influente asupra culturilor agricole, estimandu-se ca pentru fiecare crestere a temperaturii cu un grad Celsius, productia de grau va scadea cu aproximativ 10%. “Cele mai afectate regiuni din Romania vor fi Dobrogea, Oltenia, sudul Munteniei si Banat, iar in lipsa unor masuri urgente este posibil sa asistam la desertificarea partii de sud a tarii, in special in judetul Dolj si in Dobrogea. Alaturi de Spania, Italia si Grecia, Romania se afla printre primele care vor fi afectate de aceste schimbari, manifestarile urmand sa fie vizibile inca din anii 2020-2030. Modificarea conditiilor climatice va influenta ecosistemele, asezarile umane si infrastructura in toate palierele vietii economico-sociale din Romania”, se arata in document.

Sursa: Ziua

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.