Membrii Grupului de Lucru ai Organizatiilor Civice (gLOC) impreuna cu Tinerii Maniosi si Amnesty International au scormonit prin gunoaie vineri, 23 martie, la Cluj-Napoca pentru a arata ca sunt solidari cu oamenii de la Pata Rat.
Cei din gLOC au inceput de pe bulevardul Eroilor, scormonind in gunoaie, dupa care le-au colectat selectiv. Dupa ce deseurile au fost stranse, au fost duse si lasate in fata sediului Consiliul Judetean Cluj.
Initiatorii actiunii au facut si o scrisoare deschisa catre Primarie si Consiliul Local Cluj-Napoca, precum si Consiliul Judetean Cluj cu privire la situatia locurilor de munca din Pata Rat si noul Centru de Management al Deseurilor”, precum si „Cererea pentru Informatii de Interes Public cu referire la Proiectul „Sistemul de management integrat al deseurilor in judetul Cluj”.
Membrii gLOC au avut la ei pancarte pe care au scris diferite mesaje: „Stop rasismului, stop prejudecatilor”, „Vrem un loc de munca”, „Si eu sunt gunoier”.
Acestia mai sustin ca este timpul ca „noi, clujenii, sa recunoastem meritele unei munci umile, dar demne, care este efectuata in conditii extrem de toxice”.
„La Pata Rat se afla cea mai mare groapa de ghetou din Europa din jurul unei gropi de gunoi. Acolo traiesc 2.000 de oameni intr-un ansalmbu de comunitati, dintre care trei sunt in apropierea rampei si una in rampa. Multi dintre acesti oameni lucreaza in colectarea selctiva a deseurilor, in conditii de exploatare extrema, fara contracte de munca. Consiliul Judetean a spus ca demareaza un proiect de 76 de milioane de euro pentru un Centru Integrat de Management al Deseurilor, sigura comunitate neintegrata ramanand cea de la Pata Rat. In ciuda beneficiilor materiale obtinute, autoritatile si firmele de salubrizare nu au recunoscut pana acum rolul pozitiv al acestei comunitati in realizarea colectarii selective in eneficiul orasului Cluj”, a spus Adi Dohotaru, membru al gLOC.