Cod galben – Cel mai bine ne-ar fi pe Varful Omu

De astazi intra in vigoare atentionarea meteorologica cotata cu codul galben. Pana vineri vom avea temperaturi cuprinse intre 35 si 36 de grade in 25 de judete si in municipiul Bucuresti, dar se vor inregistra si 38 de grade in unele zone.

Astfel, atentionarea este valabila pentru prefecturile Bucuresti, Arad, Arges, Bacau, Buzau, Braila, Caras-Severin, Calarasi, Constanta, Dambovita, Dolj, Galati, Giurgiu, Gorj, Ialomita, Iasi, Ilfov, Mehedinti, Olt, Prahova, Teleorman, Timis, Tulcea, Valcea, Vaslui si Vrancea. Totodata, si noptile vor deveni din ce in ce mai calduroase, iar mercurul termometrelor se va situa intre 20 si 23 de grade. Indicele temperatura-umezeala (ITU) va atinge si depasi pragul critic de 80.

ISTORIC. “In luna august, cel putin in ultimii 50 de ani, s-au inregistrat si valori termice care au depasit frecvent 35 de grade cu precadere in vestul si estul Romaniei, dar mai ales in prima jumatate a lunii august. Important pentru valul de caldura ce urmeaza sa-si faca simtita prezenta si in tara noastra, care va afecta Europa de sud-est si va urca pana aproape de Moscova, este faptul ca el se va produce in ultima decada a lunii. Aceasta masa de aer va determina valori mai mari in medie cu 6-10 grade pentru normele climatologice normale ale acestei perioade. Zonele afectate cel mai pregnant de canicula vor fi cele din Lunca Dunarii, acolo unde mercurul termometrelor va atinge 38 de grade. Astfel, cele mai mari abateri vor fi inregistrate la Calafat, Giurgiu, Zimnicea, Bechet, localitati unde normalul termic al perioadei este de 28… 29 de grade. De exemplu, la Bucuresti ar trebui sa fie o maxima de 28 de grade si au fost prognozate 37 de grade. Toate aceste aspecte ne arata importanta acestui val de caldura deosebit de intens. Totodata, acest aer de origine africana are o extindere importanta si pe verticala, ceea ce poate duce la valori de temperatura ridicate si in zonele montane, la Varful Omu fiind posibil sa se inregistreze maxime de 17… 18 grade”, explica Ortansa Jude, meteorolog si cercetator stiintific in cadrul ANM.

Vestile bune, comform ANM, sunt valabile pentru sfarsitul acestei saptamani, atunci cand vremea va deveni instabila si se va raci usor. Ploile isi vor face simtita prezenta sambata in Banat, Maramures, Crisana si Transilvania, iar de duminica, posibil in toata tara.

Citeste articolul Cod galben – Cel mai bine ne-ar fi pe Varful Omu integral in Jurnalul National

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente