Cojile de oua, sursa de energie

Oamenii de stiinta de la Universitatea din Ohio au descoperit o cale de a transforma cojile de oua in sursa de energie alternative, informeaza Environmental News. Procesul, patentat de specialistii americani, presupune folosirea cojilor de oua pentru imbibarea dioxidului de carbon, care printr-o reactie chimica produce hidrogen pur.

„Cheia producerii hidrogenului pur este separarea dioxidului de carbon. Pentru a face procesul cat mai economic, aveam nevoie de un nou mod de gandire, o noua schema a procesului”, a declarat Profesorul Universitar, L.S.Fan, cel care a dezvoltat noul proces.

Cojile de oua sunt formate aproape integral din carbonat de calciu, unul dintre cele mai absorbante materiale ale naturii si sunt un ingredient foarte des folosit pentru suplimentele de calciu si antiacizi. Prin incalzire, carbonatul de calciu devine oxid de calciu, care absoarbe orice gaz acid, cum e dioxidul de carbon.

Cercetatorul american a explicat ca principala componenta a cojilor de oua, carbonatul de calciu, capteaza 78% din dioxidul de carbon. Asta inseamna ca daca se iau cantitati egale de coji de oua si dioxid de carbon, cojile vor absorbi 78% din gaz, fiind cel mai eficient absorbant de CO2 testat vreodata.

Potrivit Departamentului de Agricultura al Statelor Unite, in 2006 s-au produs aproape 91 miliarde de oua, adica aproximativ 455.000 de tone de coji pe an care ar putea fi folosite pentru productia de hidrogen. Expertii cred ca hidrogenul poate deveni o sursa importanta de energie in viitor, mai ales sub forma celulelor de carburant. Dar mai intai, cercetatorii trebuie sa gaseasca noi cai accesibile pentru producerea de cantitati mari de hidrogen, iar asta inseamna gasirea de produse care, prin reactii chimice, sa produca hidrogen.

„Numai cojile de oua nu pot produce hidrogen pentru toata tara, dar, cel putin, le putem folosi intr-un mod mai bun decat sa le aruncam pe campuri, lucru pentru care companiile trebuie sa plateasca 40 de dolari pe tona pentru depozitare”, a subliniat profesorul Fen. Cercetatorii au pus la punct si o metoda pentru scoaterea membranei din interiorul cojii, aceasta contine colagen, care poate fi folosit in scopuri comerciale.

Sursa: Green Report

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *