Colectarea deseurilor, modernizata cu bani europeni

0
464
In dispretul legii: deseuri chimice periculoase aruncate direct pe pamant, la Amaru si Stalpu
In dispretul legii: deseuri chimice periculoase aruncate direct pe pamant, la Amaru si Stalpu
Colectarea deseurilor, modernizata cu bani europeni

Primaria Craiova si Consiliul Judetean Dolj au batut palma pe ultima suta de metri in vederea accesarii a 50 de milioane de euro, fonduri europene destinate implementarii Masterplanului de deseuri al judetului Dolj. Daca intreaga documentatie a acestui proiect, intitulat „Sistemul de management integrat al deseurilor in judetul Dolj“, nu ar fi gata pana pe 15 februarie, cele 50 de milioane de euro oferite de Uniunea Europeana pentru implementarea Masterplanului de deseuri vor fi pierdute.

Presedintele Consiliului Judetean Dolj, Ion Prioteasa, si primarul municipiului Craiova, Lia Olguta Vasilescu, au semnat ieri documentatia de finantare a Masterplanului de deseuri pentru judetul Dolj. Al treilea protagonist al acestui masterplan – firma Eco Sud, care administreaza groapa in care se depune tot gunoiul din judet – va parafa la randul sau documentul astazi.

Masterplanul de deseuri a intampinat o puternica opozitie din partea fostului primar al Craiovei, Antonie Solomon, care n-a dorit sa-l accepte decat cu conditia mutarii gropii de gunoi de la Mofleni pe o alta locatie, mai departe de oras. Discutiile s-au deblocat dupa ce Lia Olguta Vasilescu a devenit primar. Succesoarea lui Solomon a acceptat ca tot gunoiul din judetul Dolj sa fie depozitat la Craiova – aici fiind, de altfel, singura groapa ecologica din judet, celelalte fiind inchise pentru ca nu erau conforme cu normativele UE. In schimb, Olguta a pus alte conditii, pe care Consiliul Judetean a fost nevoit sa le accepte. Din cele 50 de milioane de euro oferite de UE, Craiovei ar urma sa-i revina o suma mult mai mare – peste 23 de milioane de euro, adica 47% din total. Cu acesti bani vor fi achizitionate si montate in resedinta de judet containere de gunoi ingropate (in care nu mai pot scotoci nici cainii si nici oamenii!), atat pentru gunoiul menajer, cat si pentru colectarea selectiva a deseurilor, ce vor fi golite cu ajutorul unor masini speciale, robotizate.

Prin acest Masterplan de deseuri, gunoiul va fi colectat organizat din toate gospodariile din judetul Dolj. Asta inseamna ca fiecare gospodarie va primi gratis pubela de gunoi, dar si un compostor individual pentru resturile organice. Colectarea gunoiului nu va fi insa gratuita, fiecare familie de la tara sau din oras fiind obligata sa incheie contracte de salubrizare cu serviciul local de specialitate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.