Colectarea selectiva a deseurilor se extinde prin programul „Pre-Colecteaza selectiv la tine acasa!”

0
494
TEGA oferă premii pentru colectarea selectivă
Colectarea selectiva a deseurilor se extinde prin programul „Pre-Colecteaza selectiv la tine acasa!”

In cele mai multe dintre orasele din Romania au aparut pubele pentru colectarea selectiva a deseurilor, pentru a incuraja reciclarea.

Citeste si
Romania, in subsolul clasamentului UE al gestionarii deseurilor municipale

Primele pubele de colectare selectiva au fost amplasate in anul 2008, iar Bucurestiul s-a numarat printre primele orase din tara pe strazile caruia au aparut europubelele pentru colectare selectiva.

Primariile, dar si firmele care se ocupa cu strangerea deseurilor sprijina colectarea selectiva.

Campania de colectare selectiva „Pre-Colecteaza selectiv la tine acasa!” a fost demarata in anul 2009 de Romprest, iar prin intermediul programului romanii sunt incurajati sa colecteze in mod selectiv.

„Pre-Colecteaza selectiv la tine acasa!” in Bucuresti

Prin programul „Pre-Colecteaza selectiv la tine acasa!” se distribuie gratuit saci pentru pre-colectarea selectiva (Hartie&Carton, Plastic&Metal si Sticla) catre asociatiile de locatari din Sectorul 1, care au blocuri cu tubulatura.

Programul a demarat cu peste 23 asociatii de locatari din zonele Ion Mihalache si Calea Grivitei, prin distribuirea a peste 3,500 saci/lunar, de catre reprezentantii Romprest, direct administratorilor asociatiilor de locatari.

Numarul asociatiilor de locatari a crescut substantial, la inceputul anului 2012 fiind aproximativ 330 asociatii locatari in program. Media numarului de saci dedicati pre-colectarii selective a depasit in 2012 20,000 bucati/lunar, de la jumatatea anului curent numarul lor a ajuns la 50,000 saci distribuiti/lunar.

In ultimele doua luni in Bucuresti deseurile au fost ridicate zilnic din zonele centrale si de minim 5 ori pe saptamana de la populatie si asociatiile de locatari, comparativ cu lunile martie-mai 2012, cand deseurile au fost colectate de maxim 3 ori pe saptamana de la populatie si zilnic din zonele centrale.

In perioada ianuarie – august 2012, la nivel national au fost colectate 250,000,000 kg (250,000 tone) de deseuri, 60% din cantitate din zona Bucuresti-Ilfov si 40% din Prahova, Braila, Galati, Tulcea, Calarasi.

In perioada verii cantitatea de deseuri colectata pe cap de locuitor a fost de 1,12 kg/cap locuitor/zi, cantitate cu 40% mai mare, in comparatie cu o luna de primavara.
S-a inregistrat si o evolutie pozitiva, in sensul cresterii cantitatilor de deseuri reciclabile colectate, astfel cantitatea deseurilor din hartie si carton colectate a crescut cu aproximativ 10% in perioada verii, in timp ce cantitatea deseurilor din plastic colectate a crescut cu aproximativ 15%, iar cantitatea de deseuri de sticla colectata a avut o crestere de aproximativ 5%.
Si pentru salubrizarea cailor publice a fost crescut ritmul de prestatie si suplimentat numarul de utilaje si forta de munca, potrivit unui comunicat de presa al Romprest.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.