Colectarea selectiva ne scapa de gropile de gunoi

0
457

deseuri-selectate.jpg  Statisticile oficiale arata ca un bucurestean arunca zilnic mai mult de un kg de gunoi. In realitate, un bloc de zece etaje de pe Bulevardul Iuliu Maniu din sectorul 6, care are 11 scari si 866 de locatari, umple 40 de pubele cu gunoi la fiecare doua zile, ceea ce inseamna lunar 23,38 de tone de gunoi. In conditiile in care niciunul dintre locatari nu arunca gunoiul selectiv la containerele special amenajate, toata cantitatea de gunoi ajunge la groapa.

Romania s-a angajat, in cadrul negocierilor pentru capitolul de mediu, sa inchida, pana in iulie 2009, mai multe depozite de deseuri municipale si rurale care nu respecta normele europene. Nerespectarea acestui termen poate atrage anumite sanctiuni financiare din partea Bruxelles-ului.

In cadrul acelorasi angajamente de mediu, Romania trebuie sa micsoreze progresiv cantitatea de deseuri depozitata la groapa prin incurajarea populatiei sa colecteze selectiv gunoiul.

containere-colectare-select.jpgDaca in vechile state membre UE, tinta minimala de valorificare a deseurilor de ambalaj de 60% a fost atinsa la sfarsitul anului 2008, Romania a negociat o perioada de tranzitie graduala, timp in care tinta anuala de colectare a deseurilor reciclabile creste esalonat, pana va ajunge sa se alinieze cu standardul european de 60%, la orizontul anului 2013. Pentru anul in curs, tinta minimala de valorificare a deseurilor de ambalaj in Romania este de 45% din cantitatile totale introduse pe piata de producatori.

In sectorul 6 Bucuresti S.C. URBAN S.A. a implementat din 2007 un program de colectare selectiva a deseurilor prin amplasarea in peste 130 de zone din sector a unor containere colorate diferit pentru hartie, sticla, plastic – aluminiu. Locuitorii sectorului 6 sunt indemnati sa isi depuna acolo deseurile reciclabile din gospodarii, miscorandu-si astfel cantitatea de gunoi aruncata la groapa.

Numai in perioada mai 2008-mai 2009, la punctele de colectare selectiva, au fost stranse 592 de tone de carton, 259 tone de plastic si 227 tone de sticla reciclabila. Aceste cantitati reprezinta 12% din totalul deseurilor colectate de S.C. URBAN S.A. din sectorul 6.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.