ECO TIC sustine transformarea IT-ului in „verde”

0
540

ecoticAsociatia non-profit a producatorilor si a distribuitorilor de echipamente electrice si electronice ECO TIC va participa luna aceasta la o masa rotunda pe tema „Solutiile Green IT&C – beneficii versus costuri pentru firmele din Romania”. Alaturi de ECO TIC vor fi prezenti la aceasta intalnire reprezentanti ai industriei IT&C.

Conceptul „Green IT&C” a devenit de notorietate pe piata romaneasca de mai bine de un an. El reprezinta, in esenta, raspunsul industriei IT&C la grava problema mondiala a economisirii si conservarii energiei si se refera mai ales la fabricarea de produse si echipamente in cadrul carora componenta energetica joaca un rol primordial. Datele prezentate de mai multi actori de prim rang de pe piata IT&C arata ca economiile de energie induse de echipamentele „verzi” ating niveluri impresionante, in marea lor majoritate de doua cifre. Astfel de date au darul de a impune, pratic, schimbarea intregului parc mondial de echipamente si produse IT&C.

De aceea, intrebarea care se pune este nu „daca” ci „cand” se va transforma in realitate aceasta schimbare. Si asta pentru ca, la fel ca in cazul oricarei schimbari, si transformarea IT-ului intr-unul „verde” comporta doua componente fundamentale: una financiar-investitionala si una mental-volitionala. Printre alte intrebari care isi asteapta raspunsul in cadrul acestui subiect, putem enumera 1) Ce ar insemna Green IT&C, pe langa serioasele economii de energie? 2) Cat de dispusa este Romania la o schimbarea indusa de „Green IT&C”? 3) Care ar fi obstacolele specifice pietei romanesti din calea acestei schimbari? 4) Ce gen de efort concertat ar fi necesar pentru ca schimbarea sa se petreaca in fapt? 5) Unde s-ar vedea imediat primele efecte ale unei astfel de schimbari?

Inaugurata in ianuarie, suita de mese rotunde isi propune sa discute teme de actualitate privind piata romaneasca de IT&C si multiplele implicatii ale tehnologiei „verzi”. Un rezumat al discutiilor purtate in cadrul acestor mese rotunde este publicat in revista IT Trends (noua publicatie Agora Media rezultata in urma fuziunii revistelor eWeek Romania si PC Magazine Romania), iar transcrierea integrala a discutiilor va fi publicata online pe siteul www.agora.ro.

Scopul acestor intalniri este acela ca atat participantii la masa rotunda, cat si cititorii revistei IT Trends si ai site-ului, sa ia pulsul pietei, sa-si formeze o imagine de actualitate in legatura cu tema pusa in discutie. In plus, discutiile au loc intr-un mediu relaxat si relaxant, nepretentios, in jurul unei cesti de cafea.

Ajunsa la cea de-a sasea editie, masa rotunda va avea ca tema „Solutiile Green IT&C – beneficii versus costuri pentru firmele din Romania”. Intalnirea va avea loc in data de 9 iunie 2009, cu incepere de la ora 9:30 in sala Rembrandt a hotelului Tulip Inn Bucharest City, str. Nerva Traian nr. 3A (langa fostul sediu Connex). Evenimentul este organizat de Agora Media, publisherul revistei IT Trends (noua publicatie Agora Media rezultata in urma fuziunii revistelor eWeek Romania si PC Magazine Romania).

Despre Asociatia ECO TIC

ECO TIC este asociatia non-profit a producatorilor si a distribuitorilor de echipamente electrice si electronice infiintata in aprilie 2006, care preia de la membrii sai responsabilitatile legale privind colectarea, reutilizarea, reciclarea si valorificarea DEEE. ECO TIC colaboreaza cu autoritatile locale si centrale, cu prestatorii de servicii in domeniul deseurilor de echipamente electrice si electronice, precum si cu celelalte organizatii ale producatorilor de echipamente electrice si electronice.

ECO TIC a introdus pentru prima data in Romania, la 30 aprilie 2007, aplicarea „timbrului verde” care reprezinta, conform practicii europene, contributia consumatorilor la costurile implicate de colectarea si reciclarea deseurilor de echipamente electrice si electronice. Banii colectati din timbrul verde asigura finantarea activitatilor de colectare si reciclare, precum si a celor de informare si constientizare a populatiei. www.ecotic.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.