Colectie de oua de la pasari pe cale de disparitie

0
454

Dorin Lupean (foto), un sibian in varsta de 50 de ani, a strans aproximativ 400 de oua, de la 100 de specii de pasarii de la noi din tara.

De la cele mai mici oua, cele de cojoaica, si pana la cel de lebada, toate „exponatele” dau o valoare deosebita colectiei, dat fiind faptul ca 80% dintre pasarile de la care el a strans oua fie au disparut complet, fie sunt la un pas de disparitie.

Lupean a deprins aceasta pasiune mai putin obisnuita in vremea copilariei, la varsta de numai 12 ani. Ideea i-a dat-o un batran ornitolog, pe care l-a cunoscut intamplator si de la care are si cele mai vechi „exponate” din colectie. „Este vorba despre un ou de uliu porumbar si un ou de barza neagra, care dateaza din anul 1940. M-am bucurat enorm cand le-am primit, mai ales ca eu nu am gasit niciodata astfel de cuiburi”, a spus colectionarul.

Fiecare exponat are o poveste aparte, pe care Dorin Lupean si-o aminteste de fiecare data cu mare placere. „Primul ou pe care eu l-am pus in aceasta colectie a fost unul de ciocanitoare verde, la 1 mai 1972. Si tot atunci am gasit si ouale de ciocanitoare pestrita, intr-un mar batran in care isi facuse cuib”, isi aminteste sibianul.

Pentru a pastra de-a lungul anilor fiecare ou pe care il adauga la colectie, acestea era golit, uscat si pus in naftalina. „Foarte multe pasari au disparut sau mai exista intr-un numar extrem de mic. Acvila tipatoate mare, acvila tipatoare mica, privighetoarea gusa-vanata, cristelul de balta nu mai sunt nici 5% din cate erau pe vremurile acelea”, adauga sibianul. El spune ca peste cativa ani isi va dona colectia unui muzeu de stiinte.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.