Combustibil din alge, alternativa la pretul ridicat al petrolului

Animati de fluctuatiile pretului petrolului si confruntandu-se cu necesitatea de a gasi o solutie cat mai rapida impotriva incalzirii globale, cercetatorii americani isi finalizeaza eforturile pentru punerea la punct a unui combustibil rezultate din alge. combustibil din alge

In ultimii ani, algele au „castigat” foarte mult teren in acest domeniu, carburantul rezultat din aceste organisme fiind partial utilizat in cele mai diverse domenii, de la incalzirea locuintelor la aviatie.

Lupta pentru combustibili alternativi a inceput in lume in urma cu mai multe decenii. Puterea vantului, a valurilor marilor si oceanelor sau a marilor rauri si fluvii este folosita deja de ani buni, pe scara larga, pentru producerea energiei electrice si, uneori, si a celei termice. In ultimii 10-15 ani, provocarea cea mare a fost gasirea unor combustibili alternativi, care sa inlocuiasca treptat petrolul. Pe de o parte din cauza pretului fluctuant al titeiului, pe de alta parte din cauza faptului ca acest combustibil este foarte poluant, anual fiind eliberate in atmosfera miliarde de tone de dioxid de carbon (gaz cu efect de sera) din arderile rezultate din folosirea petrolului.

O solutie interesanta este cea a biocombustibililor, carburanti obtinuti din plante: soia, porumb, palmier, rapita etc. Marele dezavantaj al acestei idei este faptul ca, pentru cultivarea acestor plante din care se obtine combustibil, este nevoie sa se renunte la intinse suprafete de teren care pana acum se cultivau pentru mancare. Cu alte cuvinte – care trebuie sa fie procentul corect? La cate hectare de culturi din care obtineam pana acum mancare suntem dispusi sa renuntam pentru a avea combustibil mai ieftin si mult mai putin poluant.

O idee propusa de unii cercetatori a fost transformarea in terenuri pentru agricultura a unor zone care pana acum nu erau folosite la asa ceva: paduri, pasuni, mlastini, lacuri. S-a constatat insa ca o asemenea idee mai mult dauneaza mediului decat sa il ajute. Cercetatorii au fost nevoiti sa isi indrepte atentia spre alte tipuri de plante. Si algele sunt prima solutie pe care au propus-o.

„ASPIRATOR” DE CO2
Expertii americani sunt de parere ca aceste organisme au o calitate pe care trebuie sa o luam in seama: sunt un puternic „aspirator” de dioxid de carbon si, spre deosebire de alte plante terestre, algele sunt cu atat mai importante din acest punct de vedere pentru ca traiesc in apa. Cu alte cuvinte, nu mai este nevoie de distrugerea habitatelor si inlocuirea lor cu unele culturi de… alge, asa cum se intampla in cazul porumbului sau rapitei. Cercetarile efectuate pana acum au dat rezultate bune, dar nu au fost finalizate, astfel incat competitia este deschisa.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *