Comisia Europeana anunta o noua strategie pentru stoparea in interval de zece ani a pierderilor in materie de biodiversitate

0
600
Comisia Europeana anunta o noua strategie pentru stoparea in interval de zece ani a pierderilor in materie de biodiversitate
Comisia Europeana anunta o noua strategie pentru stoparea in interval de zece ani a pierderilor in materie de biodiversitate

Comisia a prezentat o noua strategie pentru protejarea si ameliorarea starii biodiversitatii in Europa in cursul urmatorului deceniu.

Strategia include sase tinte care incearca sa combata principalele cauze ale pierderii biodiversitatii, de natura sa reduca presiunile cele mai semnificative asupra naturii si a serviciilor ecosistemice din UE prin conectarea obiectivelor tinand de biodiversitate la politicile sectoriale cheie. Sunt abordate si aspectele globale ale pierderii biodiversitatii, garantand astfel contributia UE la combaterea pierderii biodiversitatii in intreaga lume. Strategia corespunde angajamentelor luate de UE anul trecut la Nagoya, in Japonia.

Comisarul european pentru mediu, Janez Potocnik, a declarat: „Facem parte din biodiversitate, dar in acelasi timp ne bazam pe ea pentru hrana, apa de baut si aerul curat de care avem nevoie, ca si pentru o clima stabila. Ne cheltuim de fapt prea repede propriul capital natural – si stim cu totii ce se intampla cand ne indatoram mai mult decat ne putem permite. Trebuie sa fim cu totii constienti de gravitatea situatiei, ca si de esecurile din trecut in rezolvarea acestei probleme. A venit momentul sa ne intensificam foarte mult eforturile. Am incredere ca aceasta noua abordare multisectoriala ne va aduce din nou pe drumul cel bun pentru a pune capat pana in 2020 pierderii biodiversitatii.„

O protectie mai buna pentru o lume supusa incercarilor

Biodiversitatea trece printr-o criza in Europa, disparitia speciilor atingand un ritm fara precedent. Multe ecosisteme s-au degradat pana in stadiul in care nu mai sunt capabile sa ofere gama larga de servicii de care avem nevoie – de la aer si apa curate pana la polenizarea culturilor si protectie in fata inundatiilor. Aceasta degradare provoaca pierderi sociale si economice uriase pentru UE. Polenizarea prin intermediul insectelor, de exemplu, care este in declin accentuat in Europa, are in UE o valoare economica estimata la 15 miliarde EUR pe an. Situatia este la fel de ingrijoratoare la nivel mondial.

Strategia adoptata astazi contine sase tinte prioritare, impreuna cu actiunile corespunzatoare menite sa reduca in mare masura amenintarile la adresa biodiversitatii. Printre aceste actiuni se numara:

Punerea integrala in aplicare a legislatiei existente de protectie a naturii si a retelei de rezervatii naturale, in vederea asigurarii unor ameliorari considerabile ale starii de conservare a habitatelor si a speciilor

Ameliorarea si refacerea, in masura posibilului, a ecosistemelor si a serviciilor ecosistemice, in special prin folosirea pe scara mai larga a infrastructurilor ecologice

Asigurarea sustenabilitatii activitatilor agricole si forestiere

Protejarea rezervelor de peste din UE

Tinerea sub control a speciilor invazive, care reprezinta o cauza tot mai importanta a pierderii biodiversitatii in UE

Intensificarea contributiei UE la actiunile concertate de la nivel mondial pentru prevenirea pierderii biodiversitatii.

Respectarea angajamentelor

Strategia se inscrie pe linia celor doua angajamente majore luate de liderii UE in martie2010 – oprirea pana in 2020 a pierderii biodiversitatii in UE pe de o parte si protejarea, valorizarea si refacerea pana in 2050 a biodiversitatii si a serviciilor ecosistemice pe de alta. Strategia se inscrie de asemenea pe linia angajamentelor globale luate la Nagoya in octombrie2010, in contextul Conventiei privind diversitatea biologica, in cadrul careia liderii mondiali au adoptat un pachet de masuri de combatere a pierderii biodiversitatii in urmatorul deceniu la nivelul intregii lumi.

Ca parte integranta a Strategiei Europa 2020, strategia privind biodiversitatea va contribui la indeplinirea obiectivelor UE privind eficienta utilizarii resurselor, garantand gestionarea durabila a capitalului natural din Europa, ca si a celor privind atenuarea schimbarilor climatice si adaptarea la acestea prin ameliorarea rezilientei ecosistemelor si a serviciilor oferite de acestea.

Context

Bunurile naturale si bazate pe natura ale planetei noastre – de la specii individuale la ecosisteme precum padurile, recifele de corali, apele dulci si solurile – se degradeaza intr-un ritm alarmant. Costurile anuale generate de pierderea biodiversitatii se ridica la miliarde pentru economia mondiala, subminand economiile, perspectivele de afaceri si sansele de a combate saracia.

In Uniunea Europeana, pierderea diversitatii este provocata in principal de modificari ale utilizarii terenurilor, poluare, supraexploatarea resurselor, raspandirea necontrolata a speciilor alogene si schimbarile climatice. Aceste presiuni sunt fie constante, fie tot mai puternice. Numai 17% dintre habitatele si speciile evaluate au o stare de conservare favorabila, iar majoritatea ecosistemelor nu mai sunt capabile sa ofere serviciile optime din punct de vedere calitativ si cantitativ pe care ne bazam, cum ar fi polenizarea culturilor, aer si apa curate si tinerea sub control a inundatiilor si a eroziunilor.

Ritmurile mondiale actuale de disparitie a speciilor sunt de pana la 1000 de ori mai ridicate decat cele naturale, in principal din cauza activitatilor umane. In Uniunea Europeana circa 25% dintre speciile animale europene, incluzand mamiferele, amfibienii, reptilele, pasarile si fluturii sunt in pericol de disparitie, iar 88% dintre rezervele de peste sunt supraexploatate sau intr-un proces avansat de epuizare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.