Comisia Europeana anunta operatiunea „Sa facem agricultura mai eco”.

Comisia Europeana anunta operatiunea „Sa facem agricultura mai eco”.
Comisia Europeana anunta operatiunea „Sa facem agricultura mai eco”.

Comisia Europeana a publicat, marti, o propunere privind un regulament nou pentru agricultura ecologica, o piata care a trecut de valoarea de 20 de miliarde de euro in 2012, la nivelul UE. Romania se afla printre statele membre cu unul dintre cele mai mici procente (sub 1%) de suprafata utilizata pentru acest tip de agricultura din totalul suprafetei agricole utilizate, media europeana fiind 5,4%.

Produsele bio nu mai sunt o nisa, ci un sector ca atare, care a cunoscut o dezvoltare continua in ultimii ani, chiar si in conditii de criza, a comentat, marti, comisarul european pentru Agricultura, Dacian Ciolos. Membrul executivului UE a lansat, la Bruxelles, o propunere privind un regulament nou pentru agricultura ecologica din UE, pentru a incuraja aceasta piata, dar si pentru a imbunatati calitatea produselor bio si a impiedica fraudele.

„Obiectivul este de a da mai multa claritate, de a da mai multa transparenta in reglementarile privind sectorul bio in UE – pana acum, de foarte multe ori, derogarile in productia bio erau mai importante decat regulile de baza, existau diferente de tratament intre statele membre si, deci, intre producatori”, a declarat comisarul Ciolos, adaugand:. „Am venit cu niste precizari mai clare privind controlul pe filiera produselor bio, pentru ca s-a constatat in ultima perioada ca apar tentative de fraude destul de multe, dat fiind faptul ca sectorul se dezvolta in mod exponential in ultimii ani si, in mod clar, cererea de produse bio este mai mare decat oferta si atunci tendinta de a compensa aceasta diferenta era de multe ori prin frauda”.

In acest sens, Comisia a venit cu o intarire a controalelor, principalele nevoi fiind identificate pe partea de distributie (locul in care apar cel mai frecvent fraudele).

De asemenea, executivul UE a propus facilitati care sa le permita si micilor producatori sa intre pe piata bio, Ciolos anuntand o eventuala cdertificare de grup a acestor producatori. In acest fel, ei nu vor mai plati individual costurile, ci se vor putea asocia cu alti mici producatori si vor negocia certificarea impreuna.

In acelasi timp, Comisia a propus si un nou Plan de Actiune pentru dezvoltarea sectorului bio in UE, menit, in viziunea lui Dacian Ciolos, sa aduca „mai multa claritate si o abordare strategica in sustinerea financiara a sectorului bio prin diferite instrumente financiare din politica agricola comuna, dar si sa venim cu o incitare a unor investitii mai mari de cercetare si inovare in sectorul bio”.

Cum sta Romania cu agricultura ecologica

Piata produselor bio s-a dezvoltat puternic in ultimii ani, ajungand, in 2012, la un volum de tranzactii de peste 20 de miliarde de euro. „Si Romania a evoluat foarte mult in ultimii ani. DIn 2008-2009, am ajuns de la aproximativ 3.000 de operatori la 15.000. Avem o multiplicare de cinci ori a numarului de operatori. La fel si suprafetele cultivate in bio au crescut de patru ori. Din datele pe care le am, pasunile certificate bio s-au dublat, deci exista clar un raspuns al agricultorilor din Romania la cererea mare de produse bio”, a declarat comisarul roman.

In ciuda cresterii acestei piete, tara noastra se afla in continuare printre statele membre cu unul dintre cele mai mici procente (sub 1%) de suprafata utilizata pentru acest tip de agricultura din totalul suprafetei agricole utilizate. Fermierii romani stau bine, in schimb, in ceea ce priveste suprafata fermelor ecologice (47 ha/ferma), care depaseste media europeana (34 ha/ferma), potrivit unui studiu al Comisiei.

La nivelul UE, exista peste 186.000 de ferme ecologice, care cultiva o suprafata totala de 9,6 milioane de hectare, respectiv 5,4% din totalul suprafetei arabile din Uniune.

Ce sunt produsele bio/eco:

Produsele bio sau eco sunt rezultatul unui sistem de management al fermelor si al unei productii care combina anumite practici de mediu, biodiversitatea si care respecta un set foarte strict de reguli ale Uniunii Europene. Un produs bio poate fi recunoscut dupa logoul de pe eticheta, respectiv o frunza formata din stelele din logoul UE, pe un fundal verde. Acest produs primeste logoul in momentul certificarii, fara de care nu poate fi scos la vanzare si promovat drept bio.

Comisia Europeana anunta operatiunea „Sa facem agricultura mai eco”
Comisia Europeana anunta operatiunea „Sa facem agricultura mai eco”

 

Detalii despre cum sunt produse alimentele bio, AICI.

 

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,327FaniÎmi place
97CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente