Comisia Europeana propune o interdictie totala a pescuitului cu setci in deriva

Comisia Europeana propune o interdictie totala a pescuitului cu setci in deriva
Comisia Europeana propune o interdictie totala a pescuitului cu setci in deriva
Comisia Europeana propune o interdictie totala a pescuitului cu setci in deriva

Comisia Europeana doreste sa INTERZICA de la 1 ianuarie 2015 utilizarea oricarui tip de SETCI IN DERIVA pentru activitatile de pescuit desfasurate in apele UE, au anuntat vineri reprezentantii institutiei.

Potrivit sursei citate, desi exista deja norme in vigoare care INTERZIC utilizarea SETCILOR IN DERIVA pentru capturarea anumitor pesti migratori, practica respectiva continua sa constituie un motiv de ingrijorare din cauza capturilor accidentale de mamifere marine, de broaste testoase si de pasari de mare, cea mai mare parte a acestora fiind protejate prin legislatia UE.

Pentru a combate eludarea normelor, propunerea Comisiei Europene include o INTERDICTIE TOTALA a pescuitului cu SETCI IN DERIVA in UE, precum si INTERDICTIA de a pastra SETCI IN DERIVA la bordul navelor de pescuit. In plus, pentru a evita orice ambiguitate, propunerea detaliaza actuala definitie a SETCILOR IN DERIVA.

„Pescuitul cu SETCI IN DERIVA distruge habitatele marine, pune in pericol vietatile marine salbatice si ameninta pescuitul sustenabil. Am convingerea ca singurul mod de a elimina aceasta practica o data pentru totdeauna consta in stabilirea unor norme clare, care sa nu lase loc de interpretare. Trebuie sa remediem orice eventuale lacune si sa simplificam modul de realizare a controlului si de aplicare a legislatiei de catre autoritatile nationale. In cele din urma, astfel nu vor mai fi puse in pericol nici mijloacele de subzistenta ale pescarilor care au respectat normele in ultimii ani. INTERDICTIA transmite un mesaj clar cu privire la decizia noastra de a nu mai tolera practicile iresponsabile”, a declarat Maria Damanaki, comisarul european pentru afaceri maritime si pescuit.

SETCILE IN DERIVA sunt plase de pescuit care pot pluti in deriva si pot fi utilizate la suprafata marii sau aproape de aceasta pentru a captura specii de pesti care inoata in partea superioara a coloanei de apa. Incepand cu anul 2002, toate SETCILE IN DERIVA, indiferent de marimea lor, au fost interzise in apele UE in cazul in care erau destinate capturarii speciilor mari migratoare, precum tonul si pestele-spada.

Cu toate acestea, actualul cadru legislativ al UE s-a dovedit a avea slabiciuni si lacune. Dimensiunile reduse ale navelor de pescuit implicate in astfel de activitati si faptul ca ele nu opereaza impreuna in aceleasi zone au facilitat eludarea monitorizarii, a controlului si a eforturilor de aplicare efectiva a legislatiei. Activitatile ilegale de pescuit cu SETCI IN DERIVA desfasurate de navele de pescuit din UE continua sa fie semnalate si au suscitat critici cu privire la respectarea de catre Uniune a obligatiilor sale international, potrivit sursei citate.

INTERZICEREA SETCILOR IN DERIVA raspunde obiectivului noii politici comune in domeniul pescuitului, si anume de a reduce la minimum impactul activitatilor de pescuit asupra ecosistemelor marine si de a reduce cat mai mult posibil capturile nedorite. In functie de prioritatile statelor membre, Fondul european pentru pescuit si afaceri maritime ar putea fi utilizat pentru a sprijini tranzitia catre o interdictie totala, in cazul in care sunt indeplinite conditii specifice.

Romania este unul dintre statele membre UE care practica activ pescuitul cu SETCI IN DERIVA. In acest context, ea va trebui sa isi adapteze legislatia la noile norme in domeniu pe care Comisia Europeana intentioneaza sa le introduca incepand din ianuarie 2015.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *