Compania de proiect pentru reactoarele 3 si 4, la start

Cele sase companii interesate sa finanteze reactoarele 3 si 4 ale centralei nucleare de la Cernavoda si comisia de negociere vor incepe discutiile privind conditiile de asociere in compania care va realiza proiectul si care se va constitui la finele lui martie 2008.

Pentru investitia estimata la 2,3 miliarde euro s-au calificat sase companii, care activeaza in sectorul energetic sau deruleaza operatiuni conexe: Electrabel Belgia, Enel Italia, Iberdrola Spania, CEZ Republica Ceha, ArcelorMittal Romania si RWE Germania. Initial, Nuclearelectrica anuntase ca negocierile cu investitorii vor incepe la data de 24 noiembrie. „Chiar daca se intarzie cu cateva zile, perioada de negociere este suficienta”, au declarat surse din sectorul energetic, citate de NewsIn.

Potrivit acestora, comisia de negociere va purta discutii cu reprezentantii tuturor celor sase companii, dar si cu fiecare in parte. „In final, in compania de proiect ar putea fi incluse toate aceste companii sau unele dintre ele se pot retrage in timpul negocierilor”, au mai spus sursele. Conform Mediafax, compania de proiect va fi inregistrata ca producator independent de energie. Conform calendarului investitiei, tipul de contract comercial de finalizare a proiectului va fi stabilit in aprilie 2008. Cererea de oferta pentru contractul comercial de finalizare ar urma sa aiba loc in iunie 2008, iar primirea ofertelor, in decembrie anul viitor. Investitia este programata sa dureze 64 de luni, punerea in functiune a celor doua reactoare fiind prevazuta pentru 2014, in cazul unitatii 3, si 2015, pentru U4. Fiecare dintre cele doua reactoare ar urma sa aiba o putere instalata de 720 MW, putin peste puterea reactoarelor 1 si 2, in functiune deja. Reactoarele vor livra o cantitate de energie de cate 5,2 TWh anual fiecare, iar pretul de vanzare a electricitatii produse este estimat la 28,2-32,5 euro/MWh.

Investitorii selectati pentru constructia reactoarelor nucleare 3 si 4 vor contribui cu aport in numerar, reprezentand 30% din costurile de realizare a proiectului la capitalul social al companiei de proiect.

Nuclearelectrica va fi unul dintre actionari, contribuind la capitalul social al noii companii cu activele existente, evaluate la 250 mil. dolari. Nuclearelectrica este al doilea producator de electricitate din Romania, atat in privinta costurilor de producere, cat si a ponderii in consum. Avand doua unitati in functiune, Nuclearelectrica are o cota de aproximativ 16% pe piata din Romania, dupa compania Hidroelectrica. Nuclearelectrica este o companie detinuta de statul roman si, conform declaratiilor ministrului Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, este una dintre cele trei companii de pe segmentul utilitatilor care ar putea fi listata la Bursa de la Bucuresti in cursul anului viitor. Profitul operatorului centralei nucleare de la Cernavoda, societatea Nuclearelectrica, a crescut cu aproximativ 25% in primul semestru al lui 2007 comparativ cu perioada similara a anului trecut, de la 14,5 milioane de euro la 18,143 milioane de euro.

Sursa: Business Standard

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *