Companiile din Italia, interesate de oferta Romaniei in domeniul energiei regenerabile

Companiile din Italia, interesate de oferta Romaniei in domeniul energiei regenerabile
Companiile din Italia, interesate de oferta Romaniei in domeniul energiei regenerabile

Peste 27 de companii si reprezentanti ai autoritatilor de reglementare din Italia au participat ieri, la Bucuresti, la o conferinta privind oportunitati de afaceri in Romania in domeniul surselor de energie regenerabila si al eficientei energetice, al carei scop a fost de a facilita dialogul direct intre companiile italienesti si romanesti, pentru identificarea cailor de cooperare in acest domeniu.

“Suntem increzatori ca seminarul Technology Day, organizat de Agentia Italiana pentru Comert Exterior din Bucuresti, va reusi sa creasca interesul de a aprofunda oportunitatile existente, in mod special in ceea ce priveste biomasa, energia geotermala, biogazul si cogenerarea de inalta eficienta, bucurandu-se de prezenta la Bucuresti a unui numar important de societati italienesti active in domeniul energiei regenerabile si al eficientei energetice”, a spus Costantino Tarducci, Prim Secretar Comercial al Ambasadei Italiei la Bucuresti.

Potrivit lui Luca Gentile, directorul Agentiei Italiene pentru Comert Exterior (ICE): “Italia este unul dintre principalii parteneri comerciali ai Romaniei, iar energia regenerabila este un domeniu dinamic, care se dezvolta rapid in Europa. Observam un interes sporit al firmelor italienesti pentru oferta Romaniei si suntem siguri ca evenimentul de astazi va deschide noi orizonturi pentru colaborarea economica dintre tarile noastre”, a declarat.

Printre participantii la Technology Day s-au numarat companii reprezentative pentru sectorul energetic italienesc si european precum Turboden, ORC sau Bono Sistemi, parte a grupului Cannon. Au fost prezenti, de asemenea, reprezentanti ai GSE (Gestore Servizi Energetici), administratorul national al sistemului energetic din Italia, si ai ANIE (Federazione Nazionale Imprese Elettrotechniche el Elettroniche), Federatia Nationala a Operatorilor din Electricitate si Electronica.

Italia este al saptelea investitor strain din Romania din punct de vedere al capitalului investit si principalul partener strain din punct de vedere al numarului de firme prezente. Astfel, potrivit Registrului National al Comertului, pe 31 decembrie 2013 erau inregistrate 37.029 de firme cu capital italienesc, dintre care 17.883 active, cu un capital investit de 1,614 miliarde euro. Un procent de 34,1% din investitorii italieni se afla in nord-vestul tarii, iar 21,4% dintre acestia in Bucuresti.

“Ne asteptam la o intensificare a prezentei companiilor italiene in urmatoarea perioada. Daca ne uitam la investitiile directe si la schimburile comerciale, care au crescut in ultimii ani, este evident ca relatiile economice dintre tarile noastre nu au avut de suferit din cauza crizei”, a mai spus Luca Gentile.

In primul trimestru din 2014, schimburile comerciale dintre Romania si Italia au atins valoarea de 2.964,1 milioane de euro, cu 7,5% mai mult fata de aceeasi perioada a anului anterior, potrivit datelor Institutului National de Statistica. De asemenea, in primul trimestru al anului in curs, Italia a fost a doua piata de desfacere a Romaniei, dupa Germania, cu un volum al exporturilor de 1.503,7 milioane de euro, cu 7,7% mai mult fata de valoarea inregistrata in aceeasi perioada a anului 2013. Tot in primul trimestru al acestui an, Italia s-a clasat pe locul al doilea ca destinatie a exporturilor romanesti, cu un volum de 1.460,4 milioane de euro, in crestere cu 5,9% fata aceeasi perioada a anului trecut.

Comertul en-gros (13,4%), tranzactiile imobiliare (10,1%) si constructiile (8,3%) sunt principalele domenii in care activeaza firmele cu capital italienesc.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,549FaniÎmi place
97CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente