Conducerea judetului Hunedoara da asigurari ca viitoarea groapa ecologica nu implica riscuri

0
471
Conducerea judeţului Hunedoara dă asigurări că viitoarea groapă ecologică nu implică riscuri
Conducerea judetului Hunedoara da asigurari ca viitoarea groapa ecologica nu implica riscuri

Presedintele Consiliului Judetean Hunedoara, Mircea Ioan Molot, a dat asigurari, marti, ca realizarea viitoarei groape ecologice a judetului in localitatea Barcea Mare, la 20 de kilometri de Deva, nu implica riscuri pentru populatie si nici nu va afecta panza freatica sau alte cursuri de apa.
Declaratia survine la un memoriu ce a fost inaintat CJ Hunedoara de mai multi cetateni din satele aflate in vecinatatea amplasamentului, oamenii sustinand ca proiectul va avea „un impact major” asupra starii de sanatate a locuitorilor din acea zona.

”Nu exista colt al deponeului care sa fie la o distanta mai mica de 1.000 de metri fata de ultima locuinta. Nu trecem prin localitate cu masina de gunoi, nici macar cu o roaba de gunoi. Transportul se face pe un drum care este in afara oricaror localitati. Daca pana acum era o problema cu satul Barcea, ca treceam pe acolo, iata ca s-a gasit o solutie si pentru acest lucru”, a declarat presedintele CJ Hunedoara.

Potrivit acestuia, deponeul ecologic va fi construit astfel incat sa nu existe pericolul infiltratiilor in panza freatica, iar gunoiul adus cu masinile va parcurge un proces tehnologic de sortare si stocare astfel incat mediul sa fie cat mai putin poluat.

”Nimic nu mai ajunge in panza freatica, indiferent cat ar fi ea de sus. Se monteaza o prelata care nu lasa apa sa se infiltreze. Trebuie sa intelegem ca nu mai este groapa de gunoi pe care o stiam la Deva sau la Calan, este altceva. Langa ea se va face o statie de sortare si o statie de stocare. Totul se lucreaza cu respectarea normelor de mediu, civilizat”, a conchis presedintele CJ Hunedoara.

CJ Hunedoara si Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara au castigat un proiect cu finantare europeana in valoare de 52 de milioane de euro, care are ca scop instituirea unui sistem integrat de gestionare a deseurilor. Fondurile necesare pentru punerea in practica a proiectului sunt asigurate in proportie de 80 la suta de Uniunea Europeana, 18 procente revin Ministerului Mediului, iar diferenta de 2 la suta este cofinantarea locala.

Proiectul prevede ca toate deseurile vor fi sortate si doar 30% din masa totala de gunoi va fi depozitata. Sortarea gunoiului va pleca de la populatie, care va avea containere speciale pentru deseuri.

Planul initial prevedea construirea a doua deponeuri ecologice, in Valea Jiului si in partea centrala a judetului Hunedoara, dar, din cauza opozitiei consilierilor locali din orasul Petrila s-a decis ca proiectul sa continue cu un amplasament mai mare, in localitatea Barcea Mare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.