“Eruptia” solara de certificate verzi aprinde beculetul investitorilor

“Eruptia” solara de certificate verzi aprinde beculetul investitorilor

Dupa ce ani la rand au impanzit harta Romaniei cu eoliene, acum, investitorii intind cearsafuri de panouri fotovoltaice. In doar trei luni, numarul contractelor de racordare a crescut cu peste 50%.

Localnicii din Pufesti (Vrancea) se pot lauda cu una dintre cele mai mari centrale electrice fotovoltaice din Romania. Pe o suprafata de circa 4 hectare de teren, Eurowind Energy A/S, cu sprijinul Alpha Wind Renewables Romania SRL si cu colaborarea tehnica a unei echipe a Martifer Solar, a instalat 1,5 MW, un parc fotovoltaic care va produce energie suficienta pentru a alimenta aproximativ 1.000 de familii, economisind totodata 1.029 tone de emisii de dioxid de carbon/an.

„Estimam ca ne vom recupera investitia de la Pufesti in mai putin de zece ani. Subsidiara din Romania a companiei analizeaza si perspectiva realizarii altor proiecte. Doua dintre acestea vor fi finalizate pana la sfarsitul anului, in Brasov si in Craiova. Apetitul pentru anul viitor este sa instalam o capacitate de 10-30 MW. Estimam ca investitiile noastre in Romania vor fi cuprinse intre 5 si 15 milioane euro, in urmatorii doi ani“, a afirmat, recent, Jens Rasmussen, CEO Eurowind Energy, la inaugurarea instalatiei.

Asa cum se poate observa, investitia din localitatea vranceana nu este singura. Atrasi de sprijinul acordat de statul roman pentru energia solara, 6 certificate verzi pentru un megawatt-ora produs, investitorii au dat iama la Transelectrica, si in doar trei luni au primit contracte de racordare proiecte care ajung la aproape 200 MW. Conform datelor operatorului national de transport al energiei electrice, daca la finele lunii mai contractele de racordare pentru panouri fotovoltaice insumau 335 MW, la inceputul lunii septembrie numarul total a ajuns la 522 MW, adica o crestere de peste 55%. Evolutia fulminanta a fost remarcata si de Cristina Petrescu, partener al firmei de consultanta TPA Horwath, care impreuna cu reprezentantii casei de avocatura Schoenherr si Asociatii au lansat recent a doua editie a raportului „Energia eoliana si alte surse regenerabile din Romania“. „Anul trecut am avut surpriza placuta sa constatam mai mult decat dublarea capacitatii instalate in eoliene. Surprizele ar putea continua la solar, unde rata de crestere este mult mai accentuata in acest an in ceea ce priveste contractele de racordare“, a spus Cristina Petrescu.

Valoarea unui certificat verde este cuprinsa intre 27 si 55 de euro, astfel ca la 1 MW fotovoltaic producatorul are asigurata o suma minima de 162 de euro.  Spre comparatie, un producator de energie eoliana are asigurati doar 54 de euro, avand in vedere ca primeste doar doua certificate verzi pentru un megawatt produs.

Se dubleaza din nou capacitatea?

Anul trecut, Romania a fost cea mai activa tara din Europa de Est, din punctul de vedere al capacitatilor nou-instalate (520 MW), devansand Polonia (436 MW). Cu cei peste 520 MW instalati in eolian, Romania s-a pozitionat pe locul 7 in UE.

Liderul in 2011 a fost Germania, care a pus in functiune parcuri eoliene cu o capacitate totala de patru ori mai mare decat Romania – 2086 MW, ajungand la 29.060 MW. Interesul pentru sursele regenerabile s-a marit in urma dezastrului nuclear din Japonia si scurgerilor de ulei in Golful Mexic. De exemplu, China a devenit cel mai mare producator de energie eoliana la nivel mondial, cu o capacitate eoliana totala de 62.364 MW, din care circa 17.600 MW au fost instalati in decursul anului trecut. Revenind pe plaiurile mioritice, reprezentantii TPA Horwath considera, pe baza informatiilor culese de la Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei, ca daca nu vor avea loc alte rasturnari spectaculoase de situatie, fie din cauza crizei datoriei suverane din zona euro, fie ca urmare a modificarii cadrului legislativ in Romania, pana la finele anului 2014 am putea avea instalati intre 2.800 si 3.200 MW, fata de 1.140 MW, cati erau la finele lunii aprilie anul curent.

Miza: 5 miliarde de euro

Intentia autoritatilor este de a atrage, pana in 2020, investitii de cinci miliarde de euro in eoliene. Tinta nu este foarte indepartata, daca luam in calcul investitiile realizate pana in prezent. Potrivit Cristinei Petrescu, valoarea medie a investitiei pentru instalarea unui megawatt este de 1,7 milioane de euro, astfel ca la cei 1.140 MW deja instalati, suma totala se apropie de doua miliarde de euro. O piedica in dezvoltarea parcurilor eoliene este accesul la finantare, crede Monica Cojocaru, avocat colaborator la Schoenherr si Asociatii, care a explicat ca prin obligarea producatorilor sa vanda energia pe bursa, articol cuprins in noua lege a energiei, unele proiecte au fost franate.

Securizarea terenurilor este un pas important. Sunt unii primari care, din exces de zel, acorda investitorilor si alte drepturi, fara a respecta legea.
Simona Chirica, doctor in drept, avocat

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,161FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente