Conferinta Dezvoltare Durabila – Cod de bune practici agricole si de mediu

Conform angajamentului facut, de promovare a solutiilor sustenabile pentru agricultura romaneasca, proiectul AgroManager a organizat, in perioada 1-2 februarie, conferinta Dezvoltare Durabila – Cod de bune practici agricole si de mediu.

Conferinta Dezvoltare Durabila – Cod de bune practici agricole si de mediu

Aceasta a avut loc la sediul Universitatii de Stiinte Agricole si MedicinaVeterinara (USAMV) Bucuresti.

In cele doua zile, fermieii au beneficiat de prezenta unei echipe de consultanti danezi, care le-au prezentat cele mai noi solutii implementate in industria agricola din Danemarca, din aceeasi perspectiva a sustenabilitatii. Astfel, John Birger Pedersen, consultant pe probleme de cultura mare, a pregatit pentru fermierii romani cursul Dezvoltare sustenabila, productia recoltei. Codul bunelor practici agricole si de mediu. Din echipa daneza participanta la eveniment a facut parte si Hans Lundgaard Thyssen, consultant pe probleme de cresterea porcinelor.

Conceptul de sustenabilitate cuprinde mai multe directii in ceea ce priveste activitatea fermierului roman. Prima ar fi preocuparea pentru o mai buna planificare, astfel incat activitatile sa nu fie administrate in stare de criza (lipsa finantarii, lipsa unor tehnologii potrivite, lipsa logisticii sau multe alte situatii critice). O alta tine de maximizarea profitabilitatii la nivelul fermei in conditii de utilizare optima a resurselor existente (financiare, materiale si umane)”, a aratat in prima zi a conferintei Gabriel Ionescu, coordonator consultanta, AgroManager. “O alta directie este respectul fatade mediu, care presupune organizarea fermei si a productiei in armonie cu natura, pentru a mentiona numai cateva dintre aspectele legate de sustenabilitatea fermelor. Pe scurt, dezvoltarea durabila reprezinta singura modalitate de a lucra in agricultura viitorului”, a mai spus Gabriel Ionescu.

Danemarca este una dintre tarile cele mai avansate din punctul de vedere al industriei agricole, la nivel de Europa. 61% din teritoriul tarii, respectiv 2,6 milioane ha, este cultivat. Dimensiunea unei ferme medii este de 65 ha fata de 21 in anul 1970. Danemarca exporta 7 milioane de porcii vii anual, valoarea totala a exportului asigurat de fermierii acestei tari ajungand la 14 miliarde de euro anual. “Portretul robot al fermierul danez are urmatoarele caracteristici: este bine instruit si participaregulat la activitati educative; este membrul unei organizatii agricole; isi vinde si cumpara produsele prin intermediul cooperativelor; are putina forta de muncatehnica angajata, in schimb colaboreaza strans cu consultanti”, a aratat John Birger Pedersen.

Desfasurat sub sloganul AgroManager – Dezvoltare si performanta in afaceri, proiectul AgroManager este cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, Axa prioritara 3 „Cresterea adaptabilitatii lucratorilor si a intreprinderilor”, Domeniul major de interventie 3.1 „Promovarea culturii antreprenoriale”. Detalii puteti afla accesand site-ul www.antreprenoragricol.ro.

AgroAdvice, initiatorul proiectului AgroManager, este prima companie privata specializata in servicii de consultanta agricola tehnica din Romania. Obiectivul acesteia consta in optimizarea productiei agricole si a activitatilor din ferme, tinand cont de conditiile de piata si de specificul fiecareia. Serviciile oferite de AgroAdvice sunt orientate spre a conduce la cresterea profitabilitatii fermelor, productii de calitate, cu un management eficient al costurilor, pornind de la aplicarea tehnologiilor moderne, planificarea activitatilor in ferme si imbunatatirea tuturor proceselor care determina succesul in agribusiness.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *