Conferinta regionala intitulata „Mai putine deseuri la Marea Neagra/Less waste in the North West” a fost deschisa ieri dimineata la Complexul Muzeal de Stiinte ale Naturii, in prezenta a mai multor reprezentanti ai institutiilor care se ocupa de problemele ecologice din Romania, Republica Moldova, Ucraina si Bulgaria. Prin intermediul acestei conferinte, care se desfasoara in perioada 24 – 25 octombrie, organizatorii isi propun sa sensibilizeze opinia publica in privinta manipularii a deseurilor in regiunea de nord-est a Marii Negre.
„O prima conferinta care a avut drept tema problema deseurilor am organizat-o in urma cu 18 ani. De atunci, tot vorbim de gunoaie, incercand sa schimbam modalitatea de gandire – de a arunca tot intr-un singur cos.Trebuia sa avem in atentia noastra reducerea unei cantitati de deseuri”, a spus Petruta Moisi, presedintele Centrului de Consultanta Ecologica Galati. Proiectul este finantat de Uniunea Europeana si cuprinde, in special, impartasirea modului in care pot fi pastrate resursele, in vederea conservarii si a protejarii mediului inconjurator. Astfel, reprezentantii organizatiilor ecologice au sustinut prezentari in care era ilustrata importanta colectarii selective, a ocrotirii naturii si de a aranja deseurile pentru a fi reciclate.
„Unul dintre obiectivele principale este reducerea volumului de deseuri solide din depozite si imbunatatirea starii mediului. De fapt, acesta poate fi atins prin promovarea colectarii separate a deseurilor menajere solide. Proiectul va fi desfasurat timp de un an si jumatate si ne adresam, in mod direct, autoritatilor locale, institutiilor de invatamant, a celor responsabile cu deseurile si fermierilor. De asemenea, indirect, ne adresam populatiei”, a explicat Victor Cotruta, reprezentantul Centrului Regional de Mediu din Republica Moldova.