Depozitul judetean de la Girov va costa peste 47.000.000 lei

Energie din de?euri la Complexul Energetic Hunedoara
Depozitul judetean de la Girov va costa peste 47.000.000 lei

Depozitul judetean de la Girov va costa peste 47.000.000 lei. Contractul pentru executarea lucrarilor a fost semnat miercuri. Depozitul va fi functional in anul 2015.

Sistemul integrat al deseurilor din judet este tot mai aproape de a fi realizat. Miercuri, la Consiliul Judetean (CJ) Neamt s-a semnat contractul de lucrari “Construirea depozitului judetean de deseuri din Girov si inchiderea celor trei depozite neconforme de la Bicaz, Roman si Tirgu Neamt”. Contractul este parte a proiectului “Sistem de management integrat al deseurilor in judetul Neamt”, al carui beneficiar este Consiliul Judetean Neamt.

Valoarea totala eligibila a proiectului este de 129.798.341 de lei, fara TVA, din care 80% reprezinta finantarea nerambursabila din Fondul European de Dezvoltare Regionala, 18% reprezinta finantarea nerambursabila din bugetul de stat, iar 2% reprezinta contributia din bugetul local. Proiectul se desfasoara pe o perioada de 44 de luni, iar de rezultatele sale va beneficia intreaga populatie a judetului Neamt.

Scopul proiectului este de a stabili la nivelul judetului Neamt un sistem integrat de gestionare a deseurilor, in conformitate cu prevederile legislatiei europene si romane in domeniu.

Investitiile prioritare care fac obiectul proiectului sint construirea unui depozit conform de deseuri nepericuloase la Girov, cu o capacitate totala de patru milioane de metri cubi, din care prima celula are capacitatea de 980.000 metri cubi si o durata estimata de viata de cinci ani, precum si construirea a trei noi statii de transfer pentru eficientizarea transportului deseurilor reziduale de la populatie la depozitul conform de la Girov. Una dintre statiile de transfer va fi la Cordun si va avea o capacitate de 45.000 de tone pe an. Tot la Cordun se va construi si o statie de sortare, cu o capacitate de 17.000 de tone pe an, proiectata pentru a primi numai deseurile reciclabile separate la sursa, respectiv hirtie, plastic, sticla si metale.

In cadrul proiectului se va realiza si inchiderea depozitelor neconforme de deseuri din Roman, Tirgu Neamt si Bicaz si se vor achizitiona containere pentru extinderea sistemului de colectare selectiva a deseurilor, astfel incit rata de conectare la sistemul de colectare sa fie de 100%.

Un alt obiectiv important al proiectului este implementarea compostarii individuale la 50% din gospodariile din zona rurala, prin achizitionarea si distribuirea de unitati de compostare individuala.

Construirea depozitului de la Girov are o valoare de 47.120.454,8 lei, fara TVA, si se va realiza in 27 de luni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *