Conferinta mondiala pe tema biodiversitatii

Cu ocazia celei de-a noua conferinte a semnatarilor Conventiei pe tema diversitatii biologice, reprezentantii a 191 de tari se reunesc azi in Bonn, Germania, pana pe 30 mai pentru o conferinta ONU ce are ca scop gasirea de solutii pentru a impiedica distrugerea resurselor vegetale si animale.

Conventia Oraganizatiei Natiunilor Unite pe tema diversitatii biologice are ca obiectiv reducerea ritmului in care se degradeaza biodiversitatea pana in anul 2010. Pe lista rosie a Uniunii Mondiale pentru Natura( UICN), 16.306 specii animale si vegetale sunt pe cale de disparitie si 41.415 specii sunt protejate. In total, un urs din patru, o pasare din 8, o treime din amfibieni si 70% din plante sunt in pericol.

Pentru domnul Muller, responsabil de Departamentul de gestionare a resurselor naturale, degradarea biodiversitatii pentru comertul de produse alimentare si agricultura pun in pericol securitatea alimentara mondiala. Trebuie sa redublam eforturile de a proteja si de a gera in mod judicios biodiversitatea in serviciul securitatii alimentare. Intrebuintarea ei durabila este capitala pentru a garanta un sistem de aprovizionare stabil, declara el.

Dupa spusele Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura(FAO), circa trei patrimi din diversitatea genetica a plantelor cultivate au disparut in decursul ultimului secol si 7000 de specii de animale sunt pe cale de disparitie. Doar 20 specii de plante si 40 de animale vor fi de acum inainte baza alimentatie planetei. Degradarea diversitatii genetice implica regresul oportunitatilor de inovatie a agriculturii, a declarat FAO.

Participantii la conferinta de la Bonn ar trebui sa stabileasca un intinerar pentru negocierea regulilor in privinta accesului la resursele genetice si partajul avantajelor care decurg din intrebuintarea lor cu scopul de a lupta impotriva biopiraterie, negocieri care vor trebui sa fie incheiate pana in 2010.

Reuniunea de la Bonn va aborda de asemeni problema defrisaririlor si mijloacele de a infrunta schimbarile climatice.

Conferinta se va incheia prin convocarea unui forum ministerial , cu participarea a peste 100 de ministrii. In aceasta perioada, guvenul german ar trebui sa-si ia drept angajament prezervarea diversitatii biologice si a sistemului ecologic intitulat:”Initiativa tesaturii vietii”. http://www.actu-environnement.com/ae/news/conference_cdb_ONU_biodiversite_bonn_allemagne_5073.php4

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

103,714FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente