Consiliul Europei: Marea Neagra, in pragul unui dezastru ecologic

3
479

Parlamentarii Consiliului Europei au avertizat luni tarile riverane Marii Negre ca risca un dezastru ecologic si au cerut mobilizare generala pentru a-l preveni. Situatia este cunoscuta de zeci de ani, dar nu s-a luat nicio masura. Specialistii romani au atras atentia asupra faptului ca viata subacvatica va disparea din Marea Neagra in aproximativ 30 de ani.
„Marea Neagra este in prezent aproape de un dezastru ecologic” din cauza supraexploatarii resurselor, eutrofizarii (proces natural sau artificial de imbogatire cu materii organice si cu substante nutritive – n.red.) si deversarii de substante toxice”, avertizeaza autorii unui raport prezentat in fata Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), reunita luni in sesiune la Strasbourg. Potrivit documentului, citat de AFP si NewsIn, industrializarea oraselor de coasta, activitatea porturilor si deversarea de substante toxice si radioactive in Marea Neagra au dus la o „poluare fara precedent”.

Parlamentarii au adoptat un text care incurajeaza statele riverane – Bulgaria, Georgia, Romania, Rusia, Turcia si Ucraina – sa isi intensifice cooperarea. in fiecare an, Dunarea deverseaza in Marea Neagra 280 de tone de cadmiu, 60 de tone de mercur, 4.500 de tone de plumb, 6.000 de tone de zinc, 1.000 de tone de crom si 50.000 de tone de hidrocarburi. Alte ape care se varsa in Marea Neagra – Nipru, Nistru, Don, Kuban si altele – deverseaza mii de tone de cadmiu, cupru, plumb, zinc, nitrati si fosfor. Congresul puterilor locale si regionale ale Consiliului Europei vrea sa instituie din septembrie o Euroregiune a Marii Negre, ceea ce ar trebui sa favorizeze dezvoltarea durabila a regiunii. Uniunea Europeana dezvolta pe de alta parte initiativa Sinergia Marii Negre, care priveste intre altele proiecte de mediu, politica maritima si pescuit si care se bazeaza in special pe cooperarea transfrontaliera, aminteste APCE. Cele sase state riverane Marii Negre au ratificat in 1992 o conventie pentru protejarea acesteia, care vizeaza un control mai eficient al resurselor sale. Autorii raportului subliniaza, insa, ca eforturile depuse sunt in continuare ineficiente.

Marea Neagra sta sa explodeze

In urma cu doi ani, ZIUA cita specialistii romani care atrageau atentia asupra faptului ca viata subacvatica va disparea din Marea Neagra in aproximativ 30 de ani, daca nu este scoasa din acest bazin marin cantitatea uriasa de hidrogen sulfurat. Adancul Marii Negre este un rezervor urias de hidrogen sulfurat, un gaz solubil in apa, care se aprinde in contact cu oxigenul atmosferic si care are o putere calorica mai mare decat cea a gazului metan. In caz de cutremur major, sau in cazul unei interventii umane, acest rezervor de mai multe miliarde de metri cubi, ar putea iesi la suprafata si s-ar putea aprinde instantaneu in contact cu aerul. Ceausescu a vrut sa extraga gazul inflamabil si sa-l foloseasca drept combustibil, dar rusii s-au opus. Uniunea Sovietica era pregatita sa detoneze Marea Neagra in caz de atac NATO, din sud, dinspre Turcia.Intr-o carte tehnica aparuta in Romania in 1967, dupa o traducere din limba rusa, apare la pagina 506, o informatie legata de Marea Neagra: la adancimi mai mari de 150 de metri concentratia de hidrogen sulfurat (H2S) este foarte mare, respectiv de peste 42 centimetri cubi la litru. Stiindu-se ca acest gaz poate fi folosit drept combustibil, ca si gazul metan, in anii ’70 statul roman a verificat informatia, in intentia de a folosi zacamantul in scopuri industriale. Ceausescu a comandat unei societati japoneze o serie de teste. Rezultatele au aratat ca Marea Neagra are un strat de apa sarata adanc de 200 de metri, in care se poate dezvolta viata subacvatica. Acest strat preseaza ca un capac peste o apa de adancime, toxica, imbibata cu hidrogen sulfurat si apa grea, improprie vietii. Japonezii spuneau ca echilibrul dintre apele de suprafata si cele de fund este unul fragil si ca la un cutremur major pot aparea curenti ascendenti care sa aduca gazul inflamabil la suprafata. Lucru extrem de periculos pentru tarile din vecinatatea marii. Dar cum hidrogenul sulfurat poate fi folosit drept combustibil, asa cum arata si reputatul chimist C.D. Nenitescu in cartea „Chimia Generala”, s-a pus problema valorificarii acestui gaz din adancuri. In 1981, fizicianul Silviu Dragomirescu a inaintat oficialitatilor o cerere de brevet pentru o instalatie care sa extraga hidrogenul sulfurat si apa grea din Marea Neagra, instalatie pe care a gandit-o impreuna cu termoenergeticianul Vladimir Stoenescu.

Sursa: www.ziua.net

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.