Consiliul Judetean Ialomita a disponibilizat noi suprafete de teren agricol neproductiv pentru realizarea de parcuri fotovoltaice

Consiliul Judetean Ialomita a disponibilizat noi suprafete de teren agricol neproductiv pentru realizarea de parcuri fotovoltaice

Consiliul Judetean Ialomita continua cruciada fotovoltaica

La sfirsitul lunii martie, Consiliul Judetean Ialomita a disponibilizat noi suprafete de teren agricol neproductiv pentru realizarea de parcuri fotovoltaice. In sedinta ordinara desfasurata pe 28 martie 2012, consilierii judeteni au aprobat concesionarea a 24 de hectare de teren agricol in zona Giurgeni pentru construirea unor parcuri fotovoltaice. Potrivit declaratiilor oficiale, la acest moment numarul de cereri este mai mare decit capacitatea Consiliului Judetean de a oferi locatii pentru dezvoltarea de parcuri fotovoltaice.

Altius, citus, fortius

Pentru ca nu poate organiza jocuri olimpice, Consiliul Judetean Ialomita se joaca de-a proiectele fotovoltaice. Ultima initiativa de acest gen o constituie proiectul de hotarire privind diminunarea suprafetei terenurilor concesionate catre SC Risi Romuno SRL cu 30 de hectare. Cele 30 de hectare reprezinta suprafete agricole neproductive si sint situatie in imediata vecinatate a DN2A, in curba dinaintea intrarii in localitatea Giurgeni. Potrivit declaratiilor oficiale, suprafata retrasa astfel urmeaza sa fie disponibilizata in vederea realizarii unor parcuri fotovoltaice. «Este un teren neproductiv care nu poate fi redat agriculturii. Firma ne-a propus o suprafata mai mare, dar noi n-am fost de acord. Din cele 30 de hectare, 6 vor fi pastrate de noi in vederea dezvoltarii modulelor secundare ale parcului fotovoltaic dezvoltat de noi, iar restul de 24 de hectare le vom concesiona pentru proiecte similare» a precizat Ioan Martin, vicepresedintele Consiliului Judetean Ialomita.
Conform informatiilor oficiale, valoarea viitoarelor concesiuni va fi egala cu cea anterioara (1100 de lei), indexata cu rata inflatiei «pentru a nu fi afectat in niciun fel bugetul anului 2012». Responsabilii judeteni au mai precizat ca, pentru cele 24 de hectare astfel disponibilizate exista deja firme interesate, suprafetele solicitate pentru concesionare fiind mai mari decit cele pe care Consiliul Judetean le poate disponibiliza la acest moment.

Parcul Fotovoltaic Ialomita

Asa cum precizam initial, preocuparea Consiliului Judetean pentru dezvoltarea unor astfel de oportunitati nu este singulara. Consiliul Judetean Ialomita a aprobat, pe 18 ianuarie 2012, un proiect de hotarire prin care se declansa procedurile legale pentru construirea unui parc fotovoltaic de 0,5 MW la Giurgeni. Aceasta prima investitie reprezinta doar primul modul dintr-un numar de 4 similare pe care Consiliul Judetean spera sa le realizeze in urmatorii doi ani. La acest moment, proiectul este blocat la Ministerul Mediului, de unde se asteapta un aviz favorabil. Autoritatile spera insa ca aceste formalitati sa fie depasite pina la sfirsitul lunii aprilie, data la care ar trebui sa demareze constructia propriu-zisa. In cazul in care vor fi realizate, cele patru module ale viitorului Parc Fotovoltaic Ialomita, va genera crearea a 15 pina la 30 de locuri de munca, va asigura o sursa inepuizabila de energie si va reduce emisiile de CO2 si alte gaze cu aproximativ 1700 de tone anual. Initiativa reprezinta o replica la decizia Ministerului Economiei de a respinge un proiect initiat in 2009 prin care Consiliul Judetean Ialomita promova construirea unui parc fotovoltaic de 2 MW in zona Giurgeni. Reamintim ca proiectul initial, in valoare de 10 milioane de euro, a fost primul demers de acest gen din Romania… Si propunea realizarea unui parc fotovoltaic de 3 GigaWati, care ar fi urmat sa produca energie electrica in valoare de 1,5 milioane de lei anual!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *