Stim cu totii ca o dieta prea bogata in sare poate conduce la un risc sporit de a face infarct, de a suferi un accident vascular cerebral sau de a dezvolta alte boli cardiace.
Cu toate acestea, oamenii continua sa consume zilnic mai multa sare decat este recomandat, mergand chiar cu pana la 1000 de miligrame mai mult decat doza zilnica necesara, care este de 2.300 de miligrame pe zi, respectiv aproximativ o lingurita de sare, scrie The Huffington Post.
In plus, persoanele care au trecut de 51 de ani, cele care au hipertensiune arteriala, diabet sau cele care au afectiuni ale rinichilor ar trebui sa-si limiteze consumul de sare la doar 1.500 de miligrame de clorura de sodiu pe zi.
Este insa mai usor de spus decat de facut si asta pentru ca la tot pasul intalnesti alimente ce contin un nivel ridicat de sare fara ca noi sa ne dam seama. Toti stim ca nu e bine sa consumi chipsuri in cantitati mari si ca alimentele procesate sunt extrem de daunatoare, din punctul acesta de vedere, insa putini stiu ca si alimentele pe care le consumam la micul dejun au sare din belsug.
Iata o lista de opt alimente la care nu ne-am fi asteptat sa fie trecute pe lista celor cu un continut ridicat de sare, mai mult chiar decat se gaseste in blamatele chipsuri (o portie de chipsuri are 170 de miligrame de sare):
Cerealele. Pentru ca majoritatea cerealelor au un gust dulce, este greu sa crezi ca acestea ar putea avea un continut mare de sare. Dar este adevarat. O portie de fulgi de porumb are 212 miligrame de sare, una de fulgi de tarate are 220 de miligrame, iar fulgii de ovaz au 246 de miligrame.
Sosul de rosii. Este usor sa pierdem controlul atunci cand folosim sosul de rosii sau alte sosuri. O portie de sos de rosii ar trebui sa insemne cam jumatate de ceasca. Intr-o astfel de cantitate am putea gasi pana la 600 de miligrame de sare.
Painea. Nu orice tip de paine contine o cantitate mai mare de sare decat chipsurile, insa tendinta este de a consuma multa paine. In functie de tipul de paine, o felie poate contine intre 100 si 200 de miligrame de sare si este greu de crezut ca multi dintre noi ne limitam la a consuma doar o felie de paine. Aici se adauga si covrigii, chiar si cei dulci, cu scortisoara sau stafide, care pot avea intre 180 si 250 de miligrame de sare.
Bauturile pe baza de cafea. Cei care opteaza pentru cafeaua servita fara lapte sau lapte dietetic sau fara indulcitori naturali, aceia au mai multe sanse de a avea un mic dejun sanatos. Insa daca suntem fani ai cafelelor pe care le gasim la magazinele de specialitate, atunci lucrurile se schimba. Pentru ca aceste cafele pot avea intre 200 si 300 de miligrame de sare.
Legumele conservate. Tuturor ne-ar placea sa mancam numai legume proaspete, insa acest lucru nu este intotdeauna posibil, astfel ca apelam la conserve. Acestea ar putea fi o alegere buna daca legumele ar fi conservate imediat dupa recoltare, insa de cele mai multe ori ele reprezinta o sursa bogata de sare. Astfel o ceasca dintr-o conserva de legume poate avea intre 240 si 800 de miligrame de sare, care este adaugat pentru a prelungi durata de valabilitate a produsului.
Condimentele. O portie de ketchup inseamna o lingura obisnuita si contine 167 de miligrame de sare, respectiv 7 la suta din cantitatea zilnica recomandata. Dar la o singura masa se poate consuma mai mult de o lingura. O cantitate similara de mustar poate avea 150 de miligrame de sare.
Supa. Un bol de supa poate face minuni pentru silueta. Insa exista si supele creme care sunt bogate in calorii si grasimi, iar cele „la pachetel” sunt adevarate bombe cu sare. Citind informatiile de pe pachetele respective, putem observa ca o portie poate contine intre 800 si 1.600 de miligrame de sare.
Covrigeii. Desi sunt multe marci care ofera covrigei cu continut scazut de sare, calorii si grasimi, sunt unii care sunt mai sarati decat chipsurile din cartofi. In functie de marca, o portie de covrigei poate avea pana la 440 de miligrame de clorura de sodiu