Consiliul Local Rosia Montana mentine zona monoindustriala pentru inca trei ani

Consiliul Local Rosia Montana mentine zona monoindustriala pentru inca trei ani
Consiliul Local Rosia Montana mentine zona monoindustriala pentru inca trei ani

Consiliul Local din Rosia Montana a votat miercuri, intr-o sedinta de indata, cu majoritate de voturi (opt) pentru, unul impotriva si doua abtineri, vechiul PUG si vechiul PUZ al localitatii, in conditiile in care, peste doua zile, acestea ar fi expirat. “Este o necesitate administrativa, ca localitatea sa poata functiona in continuare”, explica Eugen Furdui, primarul localitatii. “Din pacate, mentinerea acestor planuri inseamna o condamnare a localitatii la a fi, in continuare, zona monoindustriala”, spune Sorin Jurca, vicepresedinte al Fundatiei Culturale Rosia Montana.

“A fost o sedinta de indata, pentru care consilierii locali au fost anuntati cu o zi inainte sa se prezinte, fara sa stie ordinea de zi. Li s-a pus in fata o singura problema pe ordinea de zi: prelungirea vechilor PUZ si PUG (plan urbanistic zonal si plan urbanistic general – n.r.). Votul nu este o surpriza, doar ca nu ne asteptam la inca o sentinta de 3 ani pentru Rosia Montana, ca zona monoindustriala”, spune Sorin Jurca. In opinia lui, mentinerea acestor planuri (contestate in instanta si anulate de instanta in anul 2012, dar repuse in drepturi ulterior, dupa “eliminarea”, de catre Consiliul Local, a problemelor administrative care au dus la contestarea lor) impiedica dezvoltarea zonei “si ii sperie pe cei care ar vrea sa dezvolte turismul aici sau sa promoveze Rosia Montana ca patrimoniu UNESCO”.

De cealalta parte, primarul comunei afirma ca votul a avut motive administrative: “Cele doua planuri expirau pe data de 19 iulie. Noi avem in lucru un nou plan urbanistic general, pentru care avem consultare publica pe data de 28 iulie. Asteptam avize pentru acesta si din aceasta cauza s-a tot intarziat termenul. Nu puteam sa ramanem fara un cadru de lucru adecvat, asta ar fi insemnat sa nu mai putem da autorizatii, sa nu mai putem elibera acte. Ca sa nu ramanem descoperiti, am apelat la procedura care ne permite sa prelungim PUG-ul si PUZ-ul, noi am luat in calcul perioada maxima de 3 ani, dar, cand noul plan va fi finalizat si votat, cel vechi nu va mai avea efecte”, justifica Eugen Furdui.

“Modalitatea prin care s-a facut acest vot a fost ingrijoratoare, dar consultarea publica cu comunitatea va exista si trebuie sa existe. Este momentul ca primaria si consiliul local sa isi schimbe atitudinea, sa existe o consultare reala si corecta a opiniei publice din Rosia Montana, pentru ca oamenii de aici deja nu mai cred in proiectul minier, isi doresc si altceva. Zona are nevoie de alta viziune”, conchide Sorin Jurca. Sedintele de indata ale unui consiliu local se pot convoca in cazuri de forta majora sau maxima urgenta, potrivit legii; ordinea de zi trebuie comunicata in avans, iar sedintele de consiliu local sunt, prin lege, publice si trebuie anuntate ca atare. Organizatiile care lupta impotriva proiectului minier al RMGC si pentru o Rosie Montana curata, turistica, iau in calcul sa atace din nou in instanta planurile urbanistice prelungite prin votul de ieri al Consiliului Local Rosia Montana.

Mai multe detalii puteti citi si aici.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,334FaniÎmi place
97CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente