Consumul carnii de cal este marginal sau chiar tabu in Europa

Consumul c?rnii de cal este marginal sau chiar tabu în Europa
Consumul carnii de cal este marginal sau chiar tabu in Europa
Consumul carnii de cal este marginal sau chiar tabu in Europa

Consumul de carne de cal, o problema atat de delicata pentru britanici, mai ales de cand au descoperit-o in lasagna „de vita”, a devenit marginal sau tabu in Europa, cu variatii culturale in functie de fiecare tara.

In Marea Britanie, la fel ca in Spania, Polonia sau statele din nord, calul este considerat „cel mai bun prieten al omului” si este de neconceput sa fie mancat.

Este vorba de un fel de „rezistenta interioara”, a rezumat in Suedia un purtator de cuvant al fundatiei pentru protectia cailor, Karolina Thorell.

Consumul carnii de cal a fost interzis pentru mult timp in Islanda. Autoritatile religioase au ridicat aceasta interdictie la sfarsitul secolului al XVIII-lea in caz de foamete. Calul nu a ajuns pana acum in retetele acestei tari.

Mai recent, in Polonia, in perioada comunista pe fondul penuriei de hrana, carnea de cal era folosita pentru „kabanosy” (cabanosi), un fel de carnati subtiri. Obiceiul a disparut intre timp.

In Germania si in Franta, consumul carnii de cal nu este tabu dar este foarte rar, cu aproape o suta de macelarii pentru cabaline in intreaga Germanie. In Franta, numarul macelariilor cabaline a scazut, cu intre 650 si 700 in ziua de azi, fata de aproape dublu acum 20 de ani, din lipsa de macelari specializati.

Chiar daca nu mai consuma carne de cal, Polonia inca o mai exporta, la fel ca si Romania, tara care ar fi la originea scandalului privind carnea de cal din lasagna de vita.

Majoritatea celor 66.000 de cai crescuti pentru carne in fiecare an in Polonia sunt exportati catre abatoare din Italia, Franta sau Spania, conform unei organizatii poloneze de protectie a animalelor Klub Gaja.

In cazul Romaniei, carnea de cal amestecata in lasagna de vita se pare ca a plecat de la unul din trei abatoare de pe teritoriul sau, spre marea nemultumire a britanicilor.

Exceptie in Europa? In Italia, consumul carnii de cal ar fi crescut in 2010 o data cu criza economica, conform unei asociatii de protectie a cailor, insa datele nu sunt verificate. Italia importa aproximativ 80 la suta din cei 50.000 de cai pe care Polonia ii exporta in fiecare an catre abatoare.

In Statele Unite, ultimele abatoare pentru cai au fost inchise in 2006 insa stigma exista din 1961, cand Marilyn Monroe descopera ingrozita, in „The Misfits” ca armasarii salbatici capturati de Clark Gable si Montgomery Clift de pe marile campii erau meniti sa devina pateuri pentru caini si pisici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *